Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Філологічний факультет УжНУ зустрічав високих гостей з краю Височина

Основна мета візиту міжнародної делегації – ознайомлення з ходом реконструкції аудиторій для студентів-богемістів та офіційне відкриття єдиного в Україні лекторату чеської мови та культури

0 1 115
Вже п’ятий рік Ужгородський національний університет тісно співпрацює з Чеською Республікою. За цей час було реалізовано кілька двосторонніх проектів, зокрема на філологічному факультеті. Підрозділ на чолі з деканом Галиною Шумицькою та працівниками кафедри словацької філології, зокрема завідувачкою Світланою Пахомовою, доцентами Юлією Юсип-Якимович, Наталією Петріцою, зумів налагодити плідну співпрацю з краєм Височина, завдяки якій студенти-богемісти отримали необхідну для навчання наукову літературу, неодноразово брали участь у Літній школі журналістики імені Карла Гавлічка Боровського в Гавличковому Броді, їздили на книжковий форум, мали нагоду слухати чеських лекторів тощо.

Нині на філфаку реалізується ще один проект, який фінансує край Височина, – триває реконструкція кількох аудиторій підрозділу.

Філологічний факультет УжНУ зустрічав високих гостей з краю Височина
Під час зустрічі чеської делегації з краю Височини

Тож 29 вересня на філологічний факультет завітала чеська делегація у складі гетьмана краю Височина, члена палати депутатів Парламенту Чеської Республіки Їржі Бєгоунека, члена ради краю Височина і ради статутарного міста Їглави Мартіна Гискі, член представництва краю Височина і старости міста Хотєборжа Томаша Шкарида, голови крайового уряду, очільника правління благодійного фонду «VIZa» та члена Постійної конференції Зденєка Кадлеца, голови Крайової торгово-промислової палати Височини Ріхарда Горкі, начальника канцелярії гетьмана, координатора співпраці краю Височина із Закарпатською областю Катерини Свободової, члена Постійної конференції та благодійного фонду «VIZa», експерта Йозефа Недвєда, члена благодійного фонду «VIZa», перекладача Василя Самандрули, представника прес-служби Радіма Гошека. Закарпатську сторону представляли начальник управління з питань розвитку місцевого самоврядування, міжнародних та регіональних зв’язків виконавчого апарату облради Василь Маковський та директор благодійного фонду «VIZa» Володимир Чубірко, Почесний консул Чеської Республіки в Ужгороді Отто Ковчар.

Поважних гостей зустрічали ректор УжНУ Володимир Смоланка, проректор з науково-педагогічної роботи Мирослава Лендьел, проректор з адміністративно-господарської роботи Дмитро Сойма, декан філологічного факультету Галина Шумицька, в. о. завідувача кафедри словацької філології Наталія Петріца, доцент кафедри словацької філології Юлія Юсип-Якимович та запрошений чеський лектор Петра Зламана.

Міжнародну зустріч, яку модерувала декан Галина Шумицька, розпочали з оглядин ремонтних робіт в аудиторіях. Відтак пані Галина привітала делегатів, присутніх викладачів та студентів і представила почесних гостей. Зауважила, що візит делегації відбувається за сприяння Чеського консульства у Львові, яке на зустрічі представляє Генконсул Павел Пешек. Також декан з приємністю повідомила, що на філфаку розпочинає свою викладацьку діяльність Петра Зламана – єдина в Україні лекторка з Чехії. Відтак запросила до слова гетьмана краю Височина, члена палати депутатів Парламенту Чеської Республіки Їржі Бєгоунека.

Філологічний факультет УжНУ зустрічав високих гостей з краю Височина
Їржі Бєгоунек

Пан гетьман, привітавши учасників зустрічі, зауважив: «Я дуже радий, що після дискусій на різних рівнях у Чеській Республіці, до яких долучився й Ужгородський національний університет, нам удалося відкрити лекторат чеської мови у вашому виші. Для краю Височина це честь і визнання, адже ми взяли в цьому активну участь. Дуже дякую лекторці Петрі Зламаній, котра обрала місцем своєї праці Ужгородський університет, хоч мала й інші можливості.

Ми оглянули аудиторії, де навчатимуться богемісти, хочемо, щоб приміщення достойно виглядали, а лекторці й студентам комфортно працювалося. Крім того, знання чеської мови і досвід спілкування ваші студенти зможуть поглиблювати під час відвідин краю Височина». На завершення пан Їржі Бєгоунек зробив особистий подарунок Петрі Зламаній.

Філологічний факультет УжНУ зустрічав високих гостей з краю Височина
Володимир Смоланка

Привітав присутніх ректор Володимир Смоланка, який подякував високим гостям за матеріальне сприяння нашому вишеві й висловив сподівання на дальшу співпрацю. «Ми завжди раді бачити вас у стінах Ужгородського університету. Те, що ви для нас робите, – це не тільки моральна підтримка, це – реальні вчинки, які сприяють розвитку УжНУ», – підсумував ректор.

Голова правління благодійного фонду «VIZa» Зденєк Кадлец закцентував увагу на співпраці між вишами Закарпаття і Чеської Республіки: «Ужгородський національний університет має партнерство з Їглавською вищою політехнічною школою. Співпраця, закладена на партнерстві, передбачає взаємодопомогу – тож ми працюємо над спільними освітніми проектами.

Філологічний факультет УжНУ зустрічав високих гостей з краю Височина
Зденєк Кадлец

Ваш університет великий і відомий, наш політехнічний виш – порівняно невеликий і молодий. Ми пропонуємо вам обмін досвідом, співробітництво в галузі публікаційної діяльності, академічні обміни студентами та викладачами, розробку спільних наукових проектів та досліджень. Дякую за цю можливість і сподіваюся, що наша співпраця й надалі буде розвиватися».

Своєю чергою, директор благодійного фонду «VIZa» Володимир Чубірко висловив радість від плідної співпраці Закарпаття, зокрема на рівні університету, й краю Височини, та подякував за допомогу, яку надає Чеська Республіка Україні.

Філологічний факультет УжНУ зустрічав високих гостей з краю Височина
Галина Шумицька

Пані Шумицька запропонувала гостям переглянути презентацію про філологічний факультет. Коротко розповіла про історію та сьогодення підрозділу, а також підкреслила цікавий історичний момент: «Історія чесько-українських філологічних взаємин розпочалася до появи нашого ВНЗ і пов’язана з першою Чехословацькою Республікою. У кінці 30-х років планували перенести з Праги до Хуста Український вільний університет, де були й філологічні кафедри. До речі, це були майже ті самі кафедри, які нині маємо у структурі нашого підрозділу».

Продовжила презентацію в. о. завідувача кафедри словацької філології Наталія Петріца, яка розповіла про життя безпосередньо відділення богемістики, що утворилося 2013 року.

Продовжуючи розмову про відділення богемістики, декан подякувала всім, хто сприяв тому, щоб в УжНУ почала викладати чеська лекторка, і надала їй слово.

Філологічний факультет УжНУ зустрічав високих гостей з краю Височина
Петра Зламана

Пані Петра Зламана подякувала представникам УжНУ за те, що університет став тим партнером ЧР, який хоче співпрацювати і який доклав зусилля, щоб лекторат чеської мови та культури таки був відкритий. Шкода, що цього не сталося раніше, адже у світі працює 35 лекторатів чеської мови – навіть у місцях, де немає такого глибокого історичного й культурного стосунку до Чеської Республіки, як тут.

Лекторка висловила вдячність завідувачці кафедри словацької філології Світлані Пахомовій, доцентам Юлії Юсип-Якимович, Наталії Петріці за зусилля, які вони доклали, аби лекторат було відкрито.

«Від себе обіцяю, що старатимуся розширити нашу співпрацю, аби студенти мали змогу навчатися в Літніх школах слов’янських студій, які працюють при вищих навчальних закладах Чеської Республіки. Для цього використаю свої контакти та докладу максимум зусиль – і студенти матимуть ще більше можливостей подорожувати, вивчати мову та культуру Чехії», – підсумувала пані Зламана.

Відтак Галина Василівна розповіла присутнім про новий проект, над яким починають працювати на факультеті: «На філфаку функціонує наукова мовознавча діалектологічна школа. І ми саме на порозі цікавої співпраці зі створення інтерактивної карти діалектів. Проект будемо реалізовувати спільно з факультетом інформаційних технологій УжНУ та старшим науковим співробітником відділу лексикології та лексикографії Слов’янського інституту Чеської академії наук Міхалом Вашичеком, який, до речі, приїхав до нас не вперше».

Філологічний факультет УжНУ зустрічав високих гостей з краю ВисочинаПісля офіційної частини міжнародної зустрічі гетьман краю Височина Їржі Бєгоунек вручив подарунки першим бакалаврам-богемістам. Своєю чергою, ректор Володимир Смоланка, декан Галина Шумицька і представники відділення богемістики дарували презенти від УжНУ членам чеської делегації.

Галина Кришінець,
відео Роберта Паппа та Віталія Завадяка
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.