Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Підручник з історичної граматики для студентів-україністів Хорватії підготували Юлія Юсип-Якимович та Оксана Тимко-Дітко

0 296

Підручник з історичної граматики для студентів-україністів Хорватії підготували Юлія Юсип-Якимович та Оксана Тимко-Дітко

У видавництві філософського факультету Загребського університету FF-press побачив світ підручник «Історична граматика» Оксани Тимко-Дітко та Юлії Юсип-Якимович для студентів-україністів Хорватії (Historijska gramatika, 1. //Izdavač Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu FF-press. – 2017.- 182 с.)

Підручник виконаний у межах проекту «Порівняльні славістичні лінгвокультурні студії» (Comparative Slavic Linguocultural Themes (KOMPAS), номер проекту: 6711157, керівник проф. Неда Пінтарич (Neda Pintarić)).

Книга складається з десяти розділів. Уже в першому студенти-хорвати, які вивчають україністику, ознайомляться з найновішими поглядами щодо проблеми походження українського етносу, української національної мови (відшліфованої майстрами слова та народно-діалектної, яка відрізняється в різних ареалах); що Київська Русь виникла як рання Українська держава. Автори аналізують погляди на походження української мови академіків В.Німчука, Г.Півторака, а також О.Горбача, О.Карпенка, Ю.Шевельова.

Становленню фонетичної системи української мови аж до сучасного стану присвячені наступні дев’ять розділів. Як при аналізі пам’яток української мови, так і при розгляді фонетичних змін автори дотримуються періодизації історії української мови Юрія Шевельова, яку вчений запропонував вести від історичної фонології пізньої праслов’янської мови – від VІ-VІІ ст. н.е.

За інформацією доцентки кафедри словацької філології Юлії Юсип-Якимович
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.