Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

24 учнівські роботи Малої академії наук захистили на ФСНі

Юні дослідники з різних куточків області працювали в трьох секціях: «Соціологія», «Теологія, релігієзнавство та історія релігії» і «Філософія»

0 811

24 учнівські роботи Малої академії наук захистили на ФСНі

Обласний етап конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН днями відбувся в Ужгородському університеті й на факультеті суспільних наук. Юні академіки з різних куточків області працювали в трьох секціях: «Соціологія», «Теологія, релігієзнавство та історія релігії» і «Філософія».

24 учнівські роботи Малої академії наук захистили на ФСНіДо складу компетентного журі, котре мало обрати тих, хто представлятиме наш край на Всеукраїнському етапі конкурсу, ввійшли викладачі ФСНу. Загалом до участі у відборі було заявлено 24 роботи.

Доцент кафедри політології і державного управління Михайло Зан працював у секції «Теологія, релігієзнавство та історія релігії». «Ми перевірили вісім робіт. Переважно учні торкалися проблематики церкви, релігії Закарпаття, життю православної та греко-католицької конфесій, різним релігійним діячам. Роботи мають прикладний характер і насичені різними додатками: фотографіями, схемами».

24 учнівські роботи Малої академії наук захистили на ФСНі
Крістіна Скрип

Михайло Петрович підкреслив наявну тенденцію до зростання якості робіт МАНівців із кожним роком і зауважив, що є такі учні, котрі з дев’ятого класу беруться за конкретну тему й розвивають її впродовж наступних двох років навчання. І це дуже добре. «Роботи учасників мають міждисциплінарний характер. І хоч представлені у секції «Релігієзнаство…», та мають зв’язок і з краєзнавством також», – підкреслює Михайло Зан.

24 учнівські роботи Малої академії наук захистили на ФСНі
Владислав Пушкаш

Найбільше робіт (одинадцять) було підготовлено в секції «Соціології». Тематика їх дуже різноманітна. До прикладу, учениця Ужгородської ЗОШ №20 Крістіна Скрип вивчала роль жінки в зоні бойових дій на Сході нашої держави. «Робота саме в цій секції була дуже цікавою, адже це спілкування з людьми. Під час підготовки використовувала й метод анкетування. Свою тему «Жінки в АТО» вважаю актуальною, адже ці події й далі тривають, а жінки активно інтегруються в збройні сили», – розповідає дівчина. Готуватися їй допомагала науковий керівник, чий чоловік був членом Донецького прикордонного загону, тож саме через нього відбувалося спілкування з жінками-респондентками.

24 учнівські роботи Малої академії наук захистили на ФСНіП’ять учнівських наукових робіт було представлено у секції «Філософія». Напередодні їх захисту й визначення імен тих, хто матиме честь побувати на Всеукраїнському етапі, хвилювалися не тільки учасники, а й їх наукові керівники.
24 учнівські роботи Малої академії наук захистили на ФСНі

24 учнівські роботи Малої академії наук захистили на ФСНі
Юрій Офіцинський

Цьогорічний магістрант факультету історії та міжнародних відносин Юрій Офіцинський уже працює вчителем у Лінгвістичній гімназії ім. Т. Шевченка м. Ужгорода і займався підготовкою випускника цього навчального закладу Владислава Пушкаша до участі в МАНі. «Робота мого учня стосується філософії Григорія Сковороди, а саме практичного її значення для життя українців у ХХІ столітті. Працювали над роботою кілька місяців, опрацьовували різні джерела: збірки творів Сковороди, статті філософів, котрі про нього писали й досліджували його життя. Сама постать Григорія Савича достатньо досліджена в українській науці, тому тема була обрана так, аби додати до цього новизни й вказати, яке практичне значення поглядів філософа нині». Юрій розповів, що сам свого часу в МАНі участі не брав, але за роки студентства не раз писав курсові роботи, тож із таким видом наукової діяльності знайомий і своєму учневі намагався давати поради з власного досвіду.

Катерина Хижняк
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.