Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор привітав студентів та викладачів УжНУ з Великоднем!

0 417
Архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор привітав студентів та викладачів УжНУ з Великоднем!
Архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор привітав студентів та викладачів УжНУ з Великоднем!
Шановна, дорога наша студентська молоде!

Від себе особисто та Мукачівської єпархії Української Православної Церкви з душевною радістю вітаю всіх студентів та професорсько-викладацьку корпорацію УжНУ з Пасхою Христовою!

Христос Воскрес!

 

У цих двох словах – світло нашої віри, радість нашої надії, кріпость нашої любові. Нема свята більш радісного, як Світле Христове Воскресіння. Свята Церква називає цей день «святом зі свят і торжеством із торжеств». Пасха Господня є «праведність, і мир, і радість у Дусі Святім» (Рим. 14, 17). Сьогодні в єдиному радісному хорі у всіх країнах, всіма мовами світу звучать пасхальні піснеспіви. Воскресінням Христовим переможена багатовікова неправда, яку гріх і смерть приносили людині. Святий апостол Павло після Воскресіння переможно питає: «Смерте! Де твоє жало? Аде! Де твоя перемога? Немає їх!» (1 Кор. 15, 55), – тому що смерть переможена, ад спустошений, а приречені на ад визволені.

Розум людський, обмежений у своїй природі, не може повністю сприйняти, усвідомити і зрозуміти, подію Воскресіння. Факт Воскресіння можливо побачити тільки очима віри і внутрішнього нашого єства. Виражаючи значення і зміст воскресіння Христа, святий апостол говорить: «Якщо Христос не воскрес, то віра наша марна» (1. Кор. 15,17).

Незважаючи на те, що Христове Воскресіння відбулося в минулому часі, для нас, живущих понад дві тисячі років потому, ця перемога над смертю є нескінченним джерелом спасіння людини і всього світу повсюди і завжди. Воскресіння Христа – це не просто черговий «спогад про щось», це не сліпа віра в абстракцію, це – абсолютна і повна зміна людини й світу, це відновлення гармонії між Творцем і творінням, яке звершилося завдяки приходу і Воскресінню Боголюдини Христа. Кожну хвилину в будь-якій країні нашої планети Христос Воскресає знову і знову. Він Воскресає в кожній душі, яка втратила і щойно знайшла віру в Нього.

У цей переможний день нехай кожен із нас поділиться радістю Воскресіння Христового із знедоленими – вдовами і сиротами, хворими і підсудними, старими і бідними. Світло Воскресіння нехай ввійде і в їхні домівки, радість Пасхи нехай утішить і їхні знесилені душі. Щедра милостиня і добродійництво нехай стануть для нас тією справою Божою, яку тільки й потрібно робити в сьогоднішній день Воскресіння Христа.

У ці дні нехай наша внутрішня людина якомога глибше зазирне в своє єство, аніж звичайно, і принесе Воскреслому Христу все найкраще зі скарбниці душі. У сьогоднішню священну ніч, коли ми, зібравшись у храмі Божому, намагаємося співпереживати подію воскресіння, відкинемо всі наші буденні думки та турботи і станемо причасниками Його Пасхи.

Студентський вік – важливий етап розвитку особистості. У цей період відбувається становлення фахівця, формування світогляду, ідеалів, переконань. Цей час – особливий, найбільш вирішальний, красивий і неповторний. Бережіть його!

Переконаний, що студентство Ужгородського національного університету є старанним і натхненним. Пам’ятайте, що в університеті ви маєте унікальну можливість стати іншими. Шукайте допомоги в цьому як у книгах і лекціях викладачів, так і у Воскреслому Христі!

Возлюблені! Я знову і знову сердечно вітаю вас зі світлим святом Воскресіння Христа!

Сповнімося ж, браття і сестри, справжнім торжеством, обіймімо одне одного. Тим, хто нас ненавидить, простімо все заради Воскреслого і одним серцем співаймо найрадіснішими словами в світі: «Христос Воскресе із мертвих, смертію смерть поправ, і сущим во гробах життя даровав».

З любов’ю в Христі Воскреслому Феодор,
архієпископ Мукачівський і Ужгородський
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.