Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Аспірант-історик подарував учителям області важливу книжку

У Закарпатському інституті післядипломної педагогічної освіти (ЗІППО) представлено монографію Юрія Офіцинського «Сучасна російсько-українська війна (за матеріалами газети «The New York Times» 2013 – 2017 років)»

0 682
У Закарпатському інституті післядипломної педагогічної освіти (ЗІППО) представлено монографію Юрія Офіцинського «Сучасна російсько-українська війна (за матеріалами газети «The New York Times» 2013–2017 років)», що вийшла під грифом Національної спілки краєзнавців України. Зініціювала цей захід кафедра суспільно-гуманітарної та етико-естетичної освіти ЗІППО.

Аспірант-історик подарував учителям області важливу книжкуАвтор видання нині здобуває вищу освіту ступеня доктора філософії на кафедрі історії України Ужгородського університету та працює над дисертацією під керівництвом доктора історичних наук, професора Лариси Капітан. Доти Ю. Офіцинський протягом двох років учителював у рідній Лінгвістичній гімназії ім. Т.Шевченка Ужгорода, яку закінчив із золотою медаллю.

Аспірант-історик подарував учителям області важливу книжкуУ презентованому дослідженні розглядаються події від початку Революції гідності в листопаді 2013 р., спровокованої антиєвроінтеграційним тиском Росії на вище українське керівництво і спротивом проросійському режиму внутрішньої окупації України. Збройна агресія Росії проти України розпочалася 20 лютого 2014 р. Основним театром війни (прихованої, гібридної) став Крим, де Росія комбінувала дії парамілітарних і регулярних військових формувань, окупувала й анексувала цю частину України.

Від квітня 2014 р. центр протистояння перенесено до Донецької та Луганської областей. Тут російська тактика вже не була такою успішною. Тривалість сучасної російсько-української війни і післявоєнне врегулювання відносин перебуває в прямій залежності від прискореної модернізації України в євроінтеграційно-атлантичному фарватері та демократизації Росії, подолання нею авторитарно-тоталітарного синдрому. Завершення війни можливе в короткому часі, а подолання її наслідків триватиме щонайменше протягом життя одного покоління.

Аспірант-історик подарував учителям області важливу книжкуПро це говорив Юрій Офіцинський у виступі перед закарпатськими учителями історії, котрі вдосконалюють педагогічну майстерність і підвищують професійну кваліфікацію у профільному закладі. Свої слова автор монографії супроводив слайдами мультимедійної презентації. Відтак він відповів на численні запитання присутніх. Відбувся розкутий обмін думками з дуже актуальної теми, що вивчається на уроках історії України у випускному 11 класі. Висловилися, зокрема, завідувач кафедри історії України УжНУ, професор кафедри суспільно-гуманітарної та етико-естетичної освіти ЗІППО, доктор історичних наук Роман Офіцинський, методист кабінету методики викладання суспільно-гуманітарних і художньо-естетичних дисциплін Юрій Шимон, учителі Олена Алексик (Хустська спеціалізована школа №1 ім. А.Волошина), Богдан Кіштулинець (Ужгородська ЗОШ №6 ім. В. Ґренджі-Донського), Іван Мартон (Перечинська гімназія) та інші.

Аспірант-історик подарував учителям області важливу книжкуМодерувала захід завідувач кафедри суспільно-гуманітарної та етико-естетичної освіти ЗІППО, кандидат педагогічних наук, доцент Марія Баяновська. Вона наголосила на важливості таких досліджень у формуванні серед педагогів не тільки професійної, а й громадянської позиції. Завкафедри підготувала й роздрукувала спеціальну програму представлення згаданої книжки, націливши колег-учителів подібне практикувати в освітній та суспільній діяльності.

Наприкінці презентації Юрій Офіцинський подарував свою книжку кожному присутньому вчителю для використання у навчальному процесі. А на добру згадку про приязну атмосферу пізнавального зібрання його учасники зробили символічну фотосесію та отримали від автора дарчі підписи на звороті обкладинки дебютної монографії.

Нагадаємо, недавно її презентовано у Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Федора Потушняка, а електронна версія видання є у вільному доступі.

Вл. інф.
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.