Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Близько третини першого випуску кафедри військової підготовки вже працює за здобутою спеціальністю

Мілітарний підрозділ УжНУ вважає одним із важливих напрямків своєї діяльності науково-прикладні дослідження

0 202
У жовтні відбулися два засідання Вченої ради Ужгородського університету: святкове, приурочене до річниці вишу, та планове, котре провели у вівторок, 30 жовтня.

На початку заходу ректор Володимир Смоланка вручив грамоти з нагоди 73-ліття альма-матер окремим працівникам.

Близько третини першого випуску кафедри військової підготовки вже працює за здобутою спеціальністюБлизько третини першого випуску кафедри військової підготовки вже працює за здобутою спеціальністю

Відтак про діяльність кафедри військової підготовки УжНУ доповідав її завідувач Василь Олійник. Під час виступу Василь Васильович відзначив, що за три роки існування підрозділ став справжнім осередком військово-патріотичного виховання. На 1 жовтня 2018 року специфіку роботи піхотинців, спецпризначенців, артилеристів і військових психологів тут опановують понад 220 осіб (більшість – представників юридичного, економічного, інженерно-технічного факультетів УжНУ). Вони переймають навички від десяти науково-педагогічних працівників, п’ять із яких мають бойовий досвід. Також на КВО трудиться вісім допоміжних працівників.

Доповідає Василь Олійник
Доповідає Василь Олійник

Підготовку провадять у спеціально облаштованих аудиторіях, лабораторіях із необхідним оснащенням, на польовій навчальній базі, полігонах. Так, за три роки існування кафедра військової підготовки отримала від Збройних сил України три зразки артилерійського озброєння, 50 одиниць групової та індивідуальної стрілецької зброї, бойову машину піхоти та іншого військового майна загальною вартістю 2 мільйони гривень. Лабораторний фонд розмістили у військовій частині в Ужгороді, воднораз керівництво університету надало кафедрі чотири гаражі.

Кафедра пишається знаковим науковим здобутком — інтерактивним електронно-оптичним тренажером зі стрільби та управління вогнем наземної артилерії. Військовий підрозділ УжНУ вважає одним із важливих напрямків діяльності науково-прикладні дослідження, у перспективі — організація студентських наукових конференцій, підготовка періодичних збірників наукових праць із військової тематики.

Серед планів Василь Олійник також відзначив розвиток матеріально-технічної бази кафедри, зокрема облаштування літніх класів, активне використання онлайн-технологій для вдосконалення навчального процесу, залучення науково-педагогічних працівників до стажувань і зборів, які організовує командування сухопутних військ ЗСУ. А ще — продовжать адаптувати навчально-методичні комплекси до нових стандартів НАТО відповідно до Концепції розвитку Збройних сил України, урізноманітнюватимуть форми профорієнтаційної роботи, запрошуватимуть випускників і узагальнюватимуть інформацію щодо їхнього працевлаштування в Збройних силах України та інших силових, правоохоронних і державних структурах.

До слова, у 2017 році кафедра військової підготовки випустила 101 молодшого лейтенанта, і близько 30 % уже долучилися до лав ЗСУ, СБУ, Нацгвардії, Держприкордонслужбі, Нацполіції, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної фіскальної служби…

Наукову та педагогічну діяльність колективу кафедри військової підготовки визнали задовільною.

Ольга Брайлян
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.