Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Делегація Краю Височина подарувала відділенню чеської мови та літератури УжНУ цінну літературу

У найближчому майбутньому ректор Володимир Смоланка бачить в університеті окрему кафедру богемістики

0 204
Делегація Краю Височина подарувала відділенню чеської мови та літератури УжНУ цінну літературу
Делегація Краю Височина подарувала відділенню чеської мови та літератури УжНУ цінну літературу
У переддень Старого Нового року філологічний факультет отримав цінні подарунки від закордонних партнерів. 13 січня УжНУ відвідала делегація Краю Височина Чеської Республіки, яка подарувала наукову літературу з чеської мови та літератури відділенню богемістики, що вже другий рік діє в нашому університеті.

У складі закордонної делегації − голова крайового уряду Краю Височина, очільник благодійного фонду «VIZa» Зденек Кадлец, координатор співпраці Краю Височина і Закарпатської області Катерина Свободова, члени благодійного фонду «VIZa» Йозеф Недвед і Василь Самандрула.

Делегація Краю Височина подарувала відділенню чеської мови та літератури УжНУ цінну літературу

Благодійний фонд «Віза», створений для надання підтримки партнерству, укладеному між краєм Височина і Закарпатською областю України, вже кілька років провадить активну діяльність в нашій області, реалізуючи проекти у різних напрямках суспільного життя, серед яких і освітньо-науковий. Як зауважує перший заступник голови Закарпатської облради Михайло Попович, за цей час було реалізовано 14 проектів, ще 23 заплановано в найближчій перспективі: «Завдяки цій співпраці ми побудували 4 дитячі садочки, 2 з яких на Закарпатті, зроблено чимало для впорядкування сільських шкіл, виділено кошти на поліпшення матеріального стану нашого університету.  Ось і тепер відділення богемістики УжНУ отримало таку потрібну для його розвитку літературу. Ми й надалі плануємо співпрацю з Краєм Височина, бо вона не лише допомагає у реалізації важливих соціальних проектів, а й сприяє об’єднанню людей».

Делегація Краю Височина подарувала відділенню чеської мови та літератури УжНУ цінну літературу

В УжНУ закордонних гостей зустріли ректор Володимир Смоланка, проректор Мирослава Лендьел, декан філологічного факультету Галина Шумицька, завідувач кафедри словацької філології Світлана Пахомова, а також працівники цього підрозділу, які, зокрема, забезпечують викладання дисциплін і на чеському відділенні, – доценти Юлія Юсип-Якимович, Наталія Петріца, інші зацікавлені.

Під час зустрічі говорили про перспективи розвитку відділення чеської мови та літератури на філологічному факультеті УжНУ.

Ректор Володимир Смоланка підкреслив, що сьогодні не вистачає спеціалістів зі слов’янських мов, тому розвивати цей напрямок доцільно і перспективно. Очільник вишу зауважив, що в майбутньому бачить в університеті й окрему кафедру богемістики.

Проректор Мирослава Лендьел назвала нові проекти, які плануються між УжНУ та Їглавським університетом.

Готовність і далі співпрацювати з філологічним факультетом УжНУ засвідчив голова благодійного фонду «VIZa» Зденек Кадлец.

Завідувач кафедри словацької філології Світлана Пахомова висловила глибоку вдячність за подаровані книги, які є дуже потрібними і цінними, адже уможливлять якісну підготовку майбутніх богемістів.

Делегація Краю Височина подарувала відділенню чеської мови та літератури УжНУ цінну літературу

Не приховує щирої радості від такого набутку чеського відділення й провідний богеміст на кафедрі словацької філології УжНУ доцент Юлія Юсип-Якимович, яка восени минулого року звернулася до Товариства «Центр Височина», зокрема Мілана Піларжа, з проханням допомогти новоствореному підрозділу УжНУ. У результаті: «Край Височина виділив нашій кафедрі фінансову допомогу в десять тисяч чеських крон, на які в центральному книжковому магазині «Височина» нами було замовлено найновіші книги з чеського мовознавства та чеського літературознавства. Це дуже важливі підручники з історії чеської літератури, теорії літератури, з граматики, словотвору цієї мови, різні типи словників.

До забезпечення кафедри необхідною для викладання науковою літературою долучився Інститут чеської мови Академії наук Чеської Республіки, запропонувавши дуже потрібну спеціальну літературу різних років видання – монографії, збірники наукових праць, мовознавчі та літературознавчі журнали. Відоме ж видавництво «Дидактика», яке спеціалізується на підручниках для шкіл, надіслало свої підручники та робочі зошити. Книги цього видавництва вкрай важливі для університетського курсу «Методика викладання чеської мови та літератури в середній школі». Усього надісланих книг – понад 150 найменувань на декілька десятків тисяч чеських крон.

Насамкінець хочу висловити особливу вдячність Товариству «Центр Височина» з Гавлічкового Броду, особисто пану Міланові Піларжу, який організував цю допомогу – від замовлення книг аж до святкового вручення їх кафедрі чеською делегацією».

Декан філологічного факультету Галина Шумицька серед іншого звернула увагу на те, що невеликий чеський край, чи не вдвічі менший за населенням за нашу область, може стати прикладом активної і плідної діяльності місцевої влади.

Після зустрічі делегати запевнили у своїй налаштованості на дальшу співпрацю з УжНУ й обіцяли максимальне сприяння у реалізації спільних проектів.

Галина Кришінець
Відео Роберта Паппа
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.