Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Головний редактор газети «РІО» влаштував тренінг для студентів факультету МЕВ

Зустріч відбулася в рамках програми «Вплив на формування громадської думки», яку реалізує кафедра міжнародної політики УжНУ

0 305
Головний редактор газети «РІО» влаштував тренінг для студентів факультету МЕВ
Головний редактор газети «РІО» влаштував тренінг для студентів факультету МЕВ
30 березня зі студентами факультету міжнародних економічних відносин УжНУ зустрівся головний редактор закарпатської обласної газети «РІО» Петро Гойс.

«Вітаю! Ми живемо в період брехні», – так неординарно розпочав знайомство зі студентами-міжнародниками досвідчений журналіст і редактор.

Петро Гойс ознайомив присутніх з історією заснування та функціонування газети, яку очолює. Розглянули питання організації видавничого проекту, визначення позиції на медійному ринку, розвитку і впровадження новітніх форм донесення інформації. У фокусі уваги також опинився аспект газетної справи як успішного бізнесу – з одного боку, та намагання провадити незалежну редакційну політику – з іншого.

«Що таке правда? Це те, у що людина вірить, – саме це історичне твердження, на думку Петра Гойса, є сьогодні актуальним як ніколи. – Правдиві факти для людей стали нецікаві, бо вони сухі, а ще з ними важко працювати. Часто брехня влаштовує більше, її легше сприймати. На жаль».

За словами фахівця, з появою Інтернету люди поступово майже перестали читати періодику, книги. Для збереження читачів доводиться вдаватися до різноманітних засобів, зокрема мовно-виражальних. Скажімо, на чільні позиції нерідко виходить емоційна лексика. З 2010 року стає актуальним поняттям пост-істини. Крім надміру емоційно-експресивних засобів, сучасний інформаційний простір небезпечний таким явищем, як псевдоекспертиза – намагання формувати думку людей  т. з. експертними оцінками. Критичне ставлення до інформації та піддавання сумніву будь-яких оприлюднених фактів – єдиний спосіб виживання в сучасному інформаційному світі.

«Чому потрібно читати газети? Ну хоча б тому, що це ЗМІ, які юридично відповідальні за поширену інформацію, отже, намагаються дотримуватися елементарних правил журналістики», – підсумував Петро Гойс.

Зустріч відбулася в рамках програми «Вплив на формування громадської думки», яку реалізує кафедра міжнародної політики УжНУ (завкафедри і керівник програми – професор Ален Панов).

За інформацією кафедри міжнародної політики УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.