Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Докторант кафедри історії України УжНУ взяв участь у міжнародній науково-практичній конференції в Києві

Юрій Данилець виступив із доповіддю «Листування закарпатських афонітів як джерело з історії українського чернецтва на Святій Горі (ХХ ст.)»

0 420
Докторант кафедри історії України УжНУ взяв участь у міжнародній науково-практичній конференції в Києві
Докторант кафедри історії України УжНУ взяв участь у міжнародній науково-практичній конференції в Києві
25–26 жовтня на базі Київської духовної академії та семінарії відбулася VІII Міжнародна науково-практична конференція: «Духовна і світська освіта: історія взаємин – сучасність – перспективи». До організації наукового форуму, крім базового закладу, долучився й Міжнародний інститут афонської спадщини в Україні. Цього року конференція була присвячена 1000-річчю давньоруського чернецтва на Афоні і впливу чернечих традицій на духовну освіту і культуру в Східній Європі.

Близько 100 ієрархів, священнослужителів, богословів, біблеїстів, істориків, філологів, мистецтвознавців, філософів з України, Росії, Італії, Німеччини, США, Польщі, Чехії та інших держав виступили з доповідями. У рамках конференції, робота якої відбувалася на території Києво-Печерської лаври, було проведено пленарне та 9 секційних засідань, присвячених історичним і духовно-культурним зв’язкам з горою Афон. Окремі секції були присвячені 200-річчю від дня народження митрополита Макарія (Булгакова), а також актуальним проблемам біблеїстики та теології.

26 жовтня в церковно-археологічному музеї Київської духовної академії працював «круглий стіл» на тему «Актуальні питання вивчення афонської спадщини», де відбулася презентація видавничих проектів УПЦ та Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні, присвячених 1000-річчю давньоруського чернецтва на Афоні.

Докторант кафедри історії України УжНУ взяв участь у міжнародній науково-практичній конференції в Києві

Науковий форум завершився дискусією й обговоренням актуальних тем дослідження історії та сучасності традицій гори Афон. Особливий акцент учасники зробили на важливості продовження зусиль з вивчення і відродження афонської спадщини не тільки в рамках святкування ювілею, а й після його закінчення. Було висловлено побажання влаштовувати такі наукові зустрічі й конференції і надалі.

Ужгородський університет на представницькій міжнародній конференції представив доцент, докторант кафедри історії України Юрій Данилець. Він виступив із доповіддю «Листування закарпатських афонітів як джерело з історії українського чернецтва на Святій Горі (ХХ ст.)». Відомо, що у 1920–30 рр. на Афоні в Греції перебувало близько 50 вихідців із Закарпаття. Через неможливість поповнення чисельності братії із СРСР закарпатські ченці врятували руський монастир від занепаду та ліквідації.

Крім того, вчений із Ужгорода презентував учасникам конференції четвертий випуск «Наукових записок богословсько-історичного науково-дослідного центру ім. архімандрита Василія (Проніна)», до якого ввійшли матеріали міжнародної наукової конференції «Малий Афон» – монастирі та чернецтво на Закарпатті: традиції і сучасність» (Мукачево, 3–4 жовтня 2015 р.). Цей захід, нагадаємо, був організований Мукачівською православною єпархією, кафедрою історії України УжНУ, ДАЗО, відділом національностей та релігій Закарпатської ОДА та іншими науковими й громадськими організаціями.

За матеріалами конференції планується видання спеціального випуску «Трудів Київської духовної академії» та наукового альманаху «Афонська спадщина».

Вл. інф.
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.