Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Доцент факультету інформаційних технологій проходить міжнародне стажування

Роман Голомб, який, без перебільшення, є науковцем світового рівня, нині переймає досвід у відділі прикладної та нелінійної оптики Вігнерівського науково-дослідного центру фізики в Будапешті

0 387
Роман Голомб виступає на конференції
Роман Голомб виступає на конференції
Доцент кафедри інформаційних управляючих систем та технологій Роман Голомб є, без перебільшення, науковцем світового рівня. Про нього ми вже згадували в минулорічній публікації. З того часу Роман Голомб тільки наростив свої наукові здобутки. Нині в наукометричній базі Scopus його індекс Гірша дорівнює 12.

Нині Роман на науковому стажуванні в Угорщині. Ми поцікавилися, як його наукові справи, і ось що він нам розповів.

  • Романе, де відбувається твоє стажування і як працюється?

– Стажуюся у відділі прикладної та нелінійної оптики Вігнерівського науково-дослідного центру фізики (м. Будапешт, Угорщина). Можу сказати, що наукова робота йде інтенсивно.

  • Які наукові проблеми доводиться розв’язувати?
У Барселоні
У Барселоні

– Моя наукова група працює в рамках проекту Horizon 2020 Futureand Emerging Technologies «Візуальна генетика: встановлення нового напрямку для візуалізації нейронних ядерних функцій в реальному часі непошкодженої нервової системи методом 4D Раман спектроскопії».

  • На яких конференціях і в яких країнах удалося побувати?

– Справді, з огляду на те, що тема надзвичайно актуальна, з її проблематики регулярно відбуваються міжнародні конференції та симпозіуми. За час стажування вже встиг побувати в трьох країнах – Іспанії, Бельгії та Німеччині. У вересні відвідав іспанські міста Таррагону та Барселону, де мав доповідь на конференції «The 26th International Conference on Advanced Laser Technologies (ALT-2018)». У бельгійському Брюсселі 13 листопада наша наукова група взяла участь у налагодженні і координації міжнародної співпраці між багатьма науковими закладами Європейського Союзу. Цікавою виявилася й міжнародна зустріч 15–16 листопада в Мюнхені, організована Інститутом квантової оптики ім. Макса Планка.

  • Хтось із земляків ще працює у твоєму відділі?
У Мюнхені
У Мюнхені

– Очолює наш відділ випускник Ужгородського університету доктор Міклош Вереш, творчо співпрацюю з іншими випускниками нашого університету – доктором Василем Хімічем та аспірантом Іштваном Ріго. Приємно відзначити, що директором Інституту теж є випускник УжНУ – Аладар Цитровскі.

  • Візуалізація статті – що воно таке?

– Візуалізація була задумана для популяризації наукових досліджень. Разом із тим це допомагає глибшому розумінню суті наукової роботи для широкого кола зацікавлених. Ось один із прикладів такої статті.

Зараз працюємо над візуалізацією нашої наукової статті, яка вийшла в американському журналі хімічної фізики – R. Holomb, O. Kondrat, V. Mitsa, M. Veres, A. Czitrovszky, A. Feher, N. Tsud, M. Vondráček, K. Veltruská, V. Matolín, K.C. Prince. Super-bandgap light stimulated reversible transformation and laser-driven mass transport at the surface of As2S3 chalcogenide nanolayers studied in-situ // J. Chem. Phys. 149, 214702 (2018).

  • Як бачиш свої наукові перспективи?

– Вбачаю їх у дальшій роботі й тісній співпраці з відомими науковими центрами Європи. За такого підходу є реальна можливість здобувати нові наукові результати, які матимуть важливе значення.

  • Час на відпочинок залишається?

– Вільного часу дуже мало, але якщо такий є, то подобається подорожувати. Інколи це можна поєднати і з науковою роботою також. Користуючись нагодою, передаю вітання з Будапешту від нашої творчої групи всім нашим колегам, друзям та знайомим з Ужгорода.

Розмовляв завкафедри інформатики та фізико-математичних дисциплін,
доцент Олександр Лавер
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.