Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Доцент кафедри журналістики навчав медійну молодь фактчекінгу

Володимир Тарасюк влаштував тренінг, що мав на меті ознайомити студентство з новими даними та зацікавити до участі в конкурсі «Фактчек для журналістів-початківців»

0 229
Володимир Тарасюк
Володимир Тарасюк
23 жовтня у рамках прес-клубу молодого журналіста «Медіаперспективи» доцент кафедри журналістики, головний редактор університетської газети «Погляд» Володимир Тарасюк влаштував тренінг для майбутніх медійників. «Фактчекінг як напрямок практичної журналістики» – важлива тема, яка з перших хвилин захопила увагу студентів.

Зазвичай на засідання прес-клубу запрошують гостей, водночас практикуються й заняття, коли викладачі кафедри журналістики після відвідин тренінгів, на яких дістають нову інформацію, яка не вписується в стандартну програму дисциплін або ж вона є настільки актуальною, що потребує оперативного розголошення, самі організовують тренінги для студентів. Володимир Юрійович нещодавно в Києво-Могилянській академії взяв участь у практичному заході, що був присвячений фактчекінгу, тож вирішив поділитися досвідом зі студентами відділення журналістики.

Доцент кафедри журналістики навчав медійну молодь фактчекінгуФактчекінг для журналістської сфери надзвичайно важлива річ. У студентів нашого вишу минулого року вже була можливість ознайомитися з його особливостями, тепер вирішили актуалізувати вже відомі факти та детальніше дізнатися про особливості роботи з фактчекінгом.

Доцент кафедри журналістики навчав медійну молодь фактчекінгу«Впевнений, що ця інформація є важливою для вас, вона допоможе краще розібратися в сучасних тенденціях журналістики. Інформації багато, для її докладного вивчення для раціонального використання в майбутньому потрібен певний період часу. Намагатимуся якомога точніше донести найважливіші аспекти фактчекінгу», – розпочав зі вступного слова спікер заходу Володимир Тарасюк.

Відтак розповів про сайт checkregion-ua.info. Нині платформа оголосила конкурс, переможець якого зможе отримати грошовий приз. Основне завдання полягає у виконанні якісного фактчекінгу журналістами-початківцями. Аби представники відділення журналістики могли впоратися із завданням, Володимир Юрійович перейшов до безпосереднього ознайомлення з явищем.

Говорили про обрання правильної тематики для розслідування, адже тут можна охопити будь-яку сферу життя, обговорили алгоритм перевірки даних, дізналися про загальний поділ фактів за достовірністю, звернули особливу увагу на структуру, адже в цьому напрямку журналістики важлива наявність всіх елементів, потрібних для перевірки та виголошення результатів.

Наголосив Володимир Юрійович на неупередженості. Адже основним завданням фактчеку є не доведення неправдивості публічної заяви спікера, а перевірка фактів. Нерідко резюмують – «правда», хоча все ж таки частіше можна виявити невідповідність між наявними фактами та навколишньою дійсністю. В будь-якому разі не варто гнатися за сенсацією, адже головне для журналіста – донесення до людей достовірної інформації, яка перевірена кваліфікованими спеціалістами.

Доцент кафедри журналістики навчав медійну молодь фактчекінгуЩе багато актуальних питань порушив Володимир Тарасюк, проте насамкінець виокремив дві головні цілі, які можна вважати виконаними, – збагачення новими даними і зацікавлення студентів до участі в конкурсі «Фактчек для журналістів-початківців».

Вікторія Кенідра
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.