Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Фізичний факультет — найактивніший в УжНУ за кількістю наукових публікацій

Про діяльність підрозділу, який очолює, доповідав декан Володимир Лазур

0 1 111
Фізичний факультет — найактивніший в УжНУ за кількістю наукових публікацій

Фізичний факультет — найактивніший в УжНУ за кількістю наукових публікацій

Володимир Лазур

На Вченій раді декани продовжують звітувати про навчальну, виховну та наукову діяльність підрозділів, які очолюють. На засіданні 23 травня доповідав очільник фізичного факультету Володимир Лазур.

«Як самостійний підрозділ УжНУ фізичний факультет почав функціонувати з вересня 1966 року. Саме тоді фізико-математичний факультет було розділено на два окремі підрозділи: фізичний та математичний. Тож торік факультет відзначив 50-річчя», — розпочав Володимир Юрійович.

Відтак ішлося про структуру, кадровий та студентський потенціали фізичного факультету. Загальна кількість науково-педагогічних ставок за 2016/2017 н.р. розподілена так: доктори наук – 22, кандидати – 45, без ступеня – 8. Щодо контингенту юних фізиків – нині тут здобувають освіту півтисячі осіб.

Фізичний факультет — найактивніший в УжНУ за кількістю наукових публікацій

Володимир Смоланка

Є тенденція до зменшення кількості студентів фізфаку. Зумовлена вона тим, що абітурієнти дедалі менше обирають відповідні спеціальності. З приводу цього ректор Володимир Смоланка висловив думку: «На жаль, багато людей при виборі професій не розуміють, що диплом фізичного факультету УжНУ відчиняє двері у всьому світі. Така загальна ситуація…»

Фізичний факультет долає кризу вступних кампаній: як порівняти з 2015/16 н. р., є динаміка зростання кількості студентів. Адже підрозділ веде активну профорієнтаційну роботу (влаштовано олімпіади для потенційних абітурієнтів, розіслано запрошення на навчання випускникам тощо), надає вступникам нові пропозиції. Так, цьогоріч набиратимуть на нову спеціальність – «Телекомунікації та радіотехніка». У планах також відкриття напряму «Медична фізика».

У підрозділі активно розвивається науково-дослідна діяльність. Як зауважив Володимир Лазур, індекс Гірша УжНУ становить Н=33, а не 29 як анонсувалося бібліотекою ім. Вернадського. Із 33 праць, що формують цей індекс, 23 належать співробітникам фізичного факультету.

Монографії фізфаку видані в таких авторитетних закордонних виданнях, як Academic Press (USA), Springer (Germany), Nova Science Publishers (USA), Elsevier (England), Cambridge University Press (India), InTech.

Щорічно студенти-фізики виступають з понад сотнею доповідей на університетських підсумкових наукових конференціях, беруть участь у Всеукраїнських і міжнародних наукових форумах (за 2016 рік – 34 доповіді).

Фізичний факультет — найактивніший в УжНУ за кількістю наукових публікацій

Виступ Володимира Лазура

Активні студенти й викладачі і в спорті. Впродовж останніх років команди фізфаку мають призові місця на загальноуніверситетській спартакіаді.

Володимир Юрійович також інформував про роботу аспірантури та докторантури. Говорив і про міжнародні договори, ґранти та контракти,поновлення матеріально-технічної бази. Серед подарунків підрозділу, зокрема:

  • кріогенна установка вартістю 30 тисяч євро – від Інституту твердого тіла Технологічного університету міста Граца (Австрія);
  • сучасна лабораторія з мікро- та наноелектроніки (100 тисяч євро) – від заводу «JABIL»;
  • унікальний мобільний планетарій для Лабораторії космічних досліджень від Музею мінералогії міста Бая-Маре (Румунія) та Міжнародної асоціації інституцій регіонального розвитку «МАІРР» ;
  • новітній оже-спектрометр, пристрої для магнетронного напилення плівок, атомно-силовий мікроскоп) – від консорціуму CERIC-ERIC (Італія) в рамках реалізації ґранту згідно з програмою «Горизонт-2020».

Тож діяльність фізичного факультету члени Вченої ради визнали успішною.

Ольга Брайлян,
фото автора, графіки з презентації
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.