Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Готується до друку книга спогадів про визначного випускника Ужгородського університету Івана Чендея

У виданні також уміщено бібліографію, яка доповнює покажчик «Письменник Іван Чендей», котрий підготувала Наукова бібліотека УжНУ

0 470
Готується до друку книга спогадів про визначного випускника Ужгородського університету Івана Чендея
Готується до друку книга спогадів про визначного випускника Ужгородського університету Івана Чендея
До 95-річчя від дня народження лауреата Шевченківської премії Івана Чендея Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека імені Ф. Потушняка разом із донькою письменника Марією Трещак, автором ідеї Олександром Гаврошем та дослідником епістолярної творчості ювіляра професором Сидором Кіралем підготувала збірник матеріалів «Іван Чендей у колі сучасників». Днями книга вийде друком в ужгородському видавництві «РІК-У» за фінансової підтримки Управління культури Закарпатської ОДА та рідних ювіляра.

«Іван Чендей у колі сучасників» – це спроба показати не тільки постать письменника, а й епоху, в якій він жив і творив.

Понад чотирьохсотсторінкове видання складається з чотирьох розділів. Відкривають збірник спогади академіка Миколи Жулинського, який неодноразово писав передмови до книг автора, глибоко вивчав його творчість та одним із перших повернув Івана Чендея у літературу після тривалого замовчування. У розділі «Іван Чендей про сучасників» вміщено публіцистичні статті та есе Івана Чендея, який чимало писав про своїх видатних сучасників – літераторів, художників, науковців, відомих людей краю.

Про Івана Чендея як людину, непересічну постать української культури читач дізнається зі спогадів у розділі «Сучасники про Івана Чендея». Авторами споминів є відомі літературознавці, дослідники Іван Дзюба, Микола Жулинський, Микола Мушинка, Юрій Бача, Василь Марко, Михайло Стрельбицький, Василь Габорець, Дмитро Федака; журналіст Михайло Бабидорич, письменники Петро Скунць, Дмитро Павличко, Петро Перебийніс, Володимир Фединишинець; учні Івана Чендея, а нині літератори – Дмитро Кремінь, Петро Мідянка, Дмитро Кешеля, Іван Ребрик, Олександр Масляник; друзі й побратими Іван Мешко, Іван Коршинський та інші. Цікавими є родинні спогади – сестри Ольги Данко, доньки Марії Трещак та дружини Марії Іванівни Чендей. «Живий голос» Івана Чендея представлений також у розлогому інтерв’ю, яке зробив письменник і журналіст Олександр Гаврош.

У третому розділі «Іван Чендей у листуванні» доктор філологічних наук, професор Сидір Кіраль аналізує епістолярну спадщину письменника, його листування з літературознавцями М. Жулинським, М. Мушинкою, Л. Коваленком, І. Денисюком та письменниками А. Малишком, К. Волинським, А. Турчинською та іншими.

У книзі також вміщено бібліографію, яка доповнює покажчик «Письменник Іван Чендей» (Ужгород, 2006, укладачі О. Г. Люта, Л. О. Смочко, М. І. Трещак), котрий підготувала Наукова бібліотека Ужгородського національного університету. Бібліографія в книзі «Іван Чендей в колі сучасників» подає основні видання творів та публікації про творчість митця. Всі описані матеріали взяті з фондів Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Ф. Потушняка.

«Видання «Іван Чендей у колі сучасників» розраховане на широке коло читачів, передусім на літературознавців, краєзнавців, викладачів, студентів, бібліотечних працівників», – ідеться в анотації до книги.

Презентація збірника планується 18 травня, о 17:00, в обласній бібліотеці.

Іванка Когутич
для Медіацентру УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.