Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

GOxChange. Ужгород: ужнівці 10 днів ділитимуть кімнати з маріупольськими студентами

26 молодих активних донеччан приїхали на Закарпаття, аби зрозуміти, що Україна – єдина, а люди Сходу і Заходу мають багато спільного

0 263
Руйнувати стереотипи про Ужгород, знайомитися із найзахіднішою областю України та її мешканцями 19 березня до обласного центру Закарпаття приїхали студенти Маріупольського державного університету. Першого дня гості встигли познайомитися з керівництвом нашого вишу, переконатися, що в Ужгороді надзвичайно смачна кава, та… заблукати на БАМі (навігатор відвів молодь у центральний корпус замість ректорату).
GOxChange. Ужгород: ужнівці 10 днів ділитимуть кімнати з маріупольськими студентами
Оксана Нечипоренко

26 молодих активних донеччан їхали в Ужгород 40 (!) годин, аби зрозуміти, що Україна – єдина, а люди Сходу та Заходу мають багато спільного. Директор ГО Global Office Оксана Нечипоренко зауважила, що передусім мають намір розвіяти стереотипи, аби в молодого покоління українців не було поділу на Схід і Захід. «Поділ держави на Схід і Захід використовують для політичних маніпуляцій. І ми розуміємо, що, коли не протидіяти цьому, молодь дублюватиме помилки попередніх поколінь. Ідея обміну студентами не нова, але ми хочемо вивести її на новий рівень. Ми «вживляємо» гостей в атмосферу міста: вони живуть у студентських гуртожитках, відвідують лекції, ознайомлюються з життям міста і, як наслідок, спростовують або підтверджують свої уявлення про нього».

GOxChange. Ужгород: ужнівці 10 днів ділитимуть кімнати з маріупольськими студентами
Володимир Смоланка

Наразі серед найтиповіших стереотипів – уявлення про тотальне заробітчанство закарпатців, неприязнь їх до російської мови, брак промисловості в краї тощо.

GOxChange. Ужгород: ужнівці 10 днів ділитимуть кімнати з маріупольськими студентами
Юлія Федотовських

Ректор УжНУ Володимир Смоланка під час знайомства із гостями відзначив: «Коли побачив програму заходів, які на вас чекають, мені захотілося приєднатися! Чесно. У вас буде нагода познайомитися з активними ужгородцями, побувати в улюблених місцях жителів міста, у тому числі й моїх. Це буде не лише корисно, а й весело. Цей досвід – один із тих маленьких пазлів, із яких складається студентське життя».

Координатор програми GOxChange Юлія Федотовських поділилася: «Коли ми вперше приїхали в Ужгород, зала була майже порожня. Врешті в Маріуполь поїхало 19 студентів УжНУ. Сьогодні раді бачити тут повну залу студентів і з Маріуполя, і з Ужгорода. Учасникам пощастило: в Ужгороді вони мають більше часу, погода буде кращою і тут буде дуже багато зустрічей із культурними діячами, виїзди за місто. Ця програма робилася як для себе».

GOxChange. Ужгород: ужнівці 10 днів ділитимуть кімнати з маріупольськими студентами«Сила України в тому, що вона єдина у своєму різноманітті і, впевнений, ця програма це підтвердить», – підкреслив проректор УжНУ Ігор Король.

GOxChange. Ужгород: ужнівці 10 днів ділитимуть кімнати з маріупольськими студентами
Христина Азархова

Христина Азархова, студентка факультету історії та міжнародних відносин УжНУ, взяла участь у першому етапі GOxChange – поїхала фактично з дому додому. Дівчина розповідає: «Кілька років тому я приїхала жити в Ужгород із Маріуполя. І знаєте, я по-новому відкрила для себе рідне місто! Люди там змінилися, й саме місто стало іншим. Я відкрила для себе багато цікавих людей і місць, яких не знала досі. Місто почало активно розвиватися, бо багато людей приїхало туди з окупованих територій. Мені це сподобалося. Маріуполь став кращим. Упевнена: ужгородці уже розвіяли чимало стереотипів про Маріуполь. Тепер черга маріупольців».

Попереду в студентів знайомство з туристичними родзинками нашого міста і краю, зустрічі з ужгородцями, які роблять своє місто особливим і несхожим на жодне інше, вечері в родинах, що приймають гостей, та ще багато цікавого. Тож стежте за нашими новинами.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.