Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Honoris causa УжНУ зі США відвідав факультет міжнародних відносин

Під час зустрічі з деканом та керівниками кафедр підбили підсумки цьогорічної співпраці між УжНУ та Орегонським державним університетом

0 496
Honoris causa УжНУ зі США відвідав факультет міжнародних відносин
Honoris causa УжНУ зі США відвідав факультет міжнародних відносин
Днями на факультет міжнародних відносин завітав почесний громадянин Ужгорода, Honoris causa нашого університету, голова ради Асоціації міст-побратимів «Корвалліс-Ужгород», громадський діяч Пітер Бобер (США, Орегон).

Роль цієї особистості в житті нашого міста та нашого навчального закладу важко переоцінити: вже понад 20 років поспіль п. Бобер приїздить в Україну, щоразу ініціюючи цікаві, суспільно корисні для Ужгорода проекти. Протягом років співпраці у фокусі його інтересу – освітні питання. З 2006 року завдяки Пітеру Боберу щорічно за програмою «Відкритий світ», що її фінансує уряд США, молоді викладачі УжНУ мають стажування за кордоном.

Кілька років тому разом із паном Бобером до Ужгорода приїздили студенти громадського коледжу Амква з міста Роусбурга (Орегон, США). Цього року до складу делегації, що відвідала місто-побратим Ужгорода Корвалліс, також увійшли представники УжНУ. За сприяння цього надзвичайно активного чоловіка було встановлено зв’язки між нашим вишем та провідною освітньою установою штату Орегон – Орегонським державним університетом (Oregon State University).

Honoris causa УжНУ зі США відвідав факультет міжнародних відносин

Пітер Бобер під час лекції

Для факультету міжнародних відносин Пітер Бобер – особливий гість. Декан цього підрозділу Микола Палінчак зауважує: «Ми знайомі з Пітером Бобером з 2007 року. Щоразу під час свого приїзду до Ужгорода він знаходить час і можливість поспілкуватися зі студентами на актуальні професійні теми. Пітер усе життя пропрацював в освіті – вийшов на пенсію з посади директора центру розвитку бізнесу громадського коледжу Амква з Роусбурга, тому дізнатися дещо з його практики – неоціненний досвід для наших студентів. Тим більше, що наша молодь має змогу вільно спілкуватися англійською мовою на професійні теми.

Нам надзвичайно приємно мати такого друга, як пан Бобер. З його допомогою вдалося залучити до стажування у США за програмою «Відкритий світ» молодих перспективних викладачів не тільки нашого факультету, а й юридичного, економічного, інших підрозділів закладу. Участь у такій програмі, як свідчить практика, дає неймовірний поштовх особистісному та професійному розвитку наших молодих колег. Я особисто надзвичайно ціную його підтримку і сподіваюся, що дотичних тем для співпраці в майбутньому буде вдосталь».

Захоплення пана Бобера – політика, зокрема політичні аспекти українсько-американських відносин. Цього разу шановний гість виступив з лекцією для студентів факультету міжнародних відносин на актуальну тему: «Особливості політичної ситуації в США напередодні виборів президента» – студенти дізналися про деякі аспекти політичної системи США, особливості цьогорічної кампанії та можливі наслідки майбутнього вибору не тільки для Сполучених Штатів, а й для України та світу.

Honoris causa УжНУ зі США відвідав факультет міжнародних відносин

Також цього разу під час зустрічі з деканом факультету та керівниками кафедр підбили підсумки цьогорічної співпраці між УжНУ та Орегонським державним університетом, обговорили перспективи участі студентів факультету в магістерській програмі «Public policy» Орегонського університету. Пан Бобер також окреслив перспективи дальшої співпраці в рамках програми «Відкритий світ» (OpenWorld) і повідомив про нові цікаві теми програми, участь у яких зможуть узяти наші випускники та викладачі.

Пітер Бобер зауважує: «У мене склалися надзвичайно позитивні враження за роки роботи з УжНУ та факультетом міжнародних відносин зокрема. Вдалою є наша співпраця з професором Миколою Палінчаком у межах програми «Відкритий світ». Крім цього, працівники деканату розробляють цікаві насичені програми перебування для делегацій, які я очолював (для студентів, викладачів, адміністрації вищих освітніх закладів Орегону), допомагають координувати делегації з Ужгорода, які відвідують Орегон.

Я завжди наголошую, що міждержавні відносини формуються насамперед на рівні громад, головним чином – на рівні особистісних зв’язків. Тому мені завжди приємно мати справу з організованими і компетентними лідерами. Враження дуже приємні.

Також захоплююся прагненням до успіху і мотивованістю вашої молоді, тому намагаюся підбадьорити студентів у цей складний для вашої держави час. Звертаючись до них, бажаю не полишати саморозвитку, адже вони – майбутнє України».

За інформацією кафедри міжнародних відносин
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.