Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Ігор Повхан: «IT – це реальні перспективи, і наш факультет дає змогу ними скористатися»

Цікавишся ІТ-технологіями, мрієш створювати речі, що змінюють життя людства і навчатися в професіоналів, відомих у світі? Тоді факультет інформаційних технологій УжНУ для тебе!

0 306
Ігор Повхан: «IT – це реальні перспективи, і наш факультет дає змогу ними скористатися»
Ігор Повхан
Факультет інформаційних технологій – один із найперспективніших і найбільш привабливих підрозділів УжНУ для нинішніх вступників. Новації у світі техніки, останні розробки сфери ІТ – студенти факультету не лише завжди в курсі технічних новинок, без яких неможливо уявити світ, а й самі беруть активну участь у їх створенні.

«Якщо проаналізувати ринок праці, то чи не найбільша потреба в ІТ-спеціалістах. До того ж у цілому світі триває стрімкий розвиток інформаційних технологій, тож спеціалісти в цій сфері потрібні не лише в Україні. Надалі попит буде лише зростати. IT – це реальні перспективи, і наш факультет дає змогу ними скористатися», – розповідає декан ФІТ Ігор Повхан. Відзначає також позитивну динаміку щодо кількості вступників на факультет, яка щороку зростає: у 2015–2016 н. р. – 115, у 2016–2017 н. р. – 120,  у 2017–2018 н. р. – 124.

Факультет інформаційних технологій Ужгородського університету готує фахівців за спеціальностями:

  • 121 – «Інженерія програмного забезпечення» (бакалавр, магістр);
  • 122 – «Комп’ютерні науки та інформаційні технології» (бакалавр, магістр та доктор філософії), на рівні бакалавра тут дві спеціалізації – «Комп’ютерні науки» й «Інформатика»;
  • 126 – «Інформаційні системи і технології» – відкрита цьогоріч!

У рамках останньої спеціальності, набір на яку відбуватиметься вперше, передбачені, зокрема, такі дисципліни, як «Проектування та дизайн цифрових продуктів», «Об’єктно-орієнтоване програмування», «Крос-платформне програмування», «WiMAX мережі», «IP-телефонія», «Комп’ютерний дизайн і 3D-моделювання», «Мікроконтролерні та робототехнічні системи», «Технології захисту інформації», «Провідні та безпровідні мережі», «Проектування та дизайн цифрових продуктів», «Об’єктно-орієнтоване програмування», «Крос-платформне програмування», «WiMAX мережі», «IP-телефонія», «Комп’ютерний дизайн і 3D-моделювання», «Мікроконтролерні та робототехнічні системи», «Технології захисту інформації», «Провідні та безпровідні мережі».

Крім того, факультет може похвалитися низкою цікавих спецкурсів, як-от: «Графічне та геометричне моделювання», «Веб-технології та веб-дизайн», «Комп’ютерна графіка», «Комп’ютерні мережі», «Управління ІТ-проектами», «Розробка Інтернет клієнт-серверних систем», «Технологія програмування та створення програмних продуктів».

Теоретичні знання студенти закріплюють технологічними й виробничими практиками на підприємствах і провідних ІТ-установах Ужгорода та області.

Професія ІТ-спеціаліста добре оплачувана. А студенти факультету інформаційних технологій працюють за фахом, починаючи вже з ІІІ курсу. З дипломом випускника ФІТ можна бути:

  • web-програмістом;
  • прикладним програмістом;
  • системним програмістом;
  • фахівцем з інформаційних технологій;
  • адміністратором баз даних;
  • інженером з програмного забезпечення комп’ютерів;
  • інженером з комп’ютерних систем;
  • інженером-системотехніком;
  • викладачем інформатики.

ФІТ активно підтримує зв’язки із закордонними закладами освіти. Система подвійного диплома – ще одна вагома перевага цього підрозділу, який співпрацює з Поморською академією (Польща). Нині там навчається близько 30 наших студентів.

Також цьогоріч заплановано запуск нової магістерської програми співпраці зі Словаччиною, зокрема Економічним університетом Братислави. Це дозволить студентам здобути подвійний диплом – «айтішника» й економіста, тобто бізнес-аналітика. Відтак буде змога проходити практику за кордоном, у найвідоміших ІТ- компаніях держав Європейського Союзу, зокрема в ІВМ. Охочі зможуть отримати робочу візу й залишатися працювати в тій чи іншій країні.

Сприяє підготовці айтішника-професіонала й олімпіадний рух, сподвижником якого є завідувач кафедри ІУСТ, доцент Олександр Міца. Успіхи студентів ФІТ відомі цілому світові. Також під керівництвом доцента кафедри ІУСТ О.М. Левчука студенти займаються проблемами робототехніки, навіть виграли «срібло» на Всеукраїнському конкурсі професійної майстерності (робототехніка) WorldSkills Ukraine у 2017 році. Абітурієнтові, мабуть, також буде цікаво дізнатися, що доцент Олексій Дробнич та старший викладач Мирослава Дробнич в Об’єднаних Арабських Еміратах створили програмне забезпечення для робота – помічника вчителя, що дістало високу оцінку міністра освіти ОАЕ.

Сертифікати ЗНО, потрібні для вступу на ФІТ:

1. Українська мова та література
2. Математика
3. Фізика / Іноземна мова

Цікавишся ІТ-технологіями, мрієш створювати речі, що змінюють життя людства, і навчатися у професіоналів, відомих у світі? Тоді факультет інформаційних технологій для тебе! Вступай, і сам переконайся, що бути студентом ФІТ – престижно й перспективно!

Ольга Богославська
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.