Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Іван Франко з репом і гангстерами – в театрі ляльок

Цей тиждень у театрі ляльок буде присвячений українській класиці

0 904
Іван Франко з репом і гангстерами – в театрі ляльок
Іван Франко з репом і гангстерами – в театрі ляльок
До ювілею від дня народження Івана Франка Закарпатський академічний театр ляльок «Бавка» презентував постановку «Фарбованого лиса». Режисер-постановник – заслужений артист України Олександр Куцик – вирішив класичний твір у жанрі детективу з репом, образами гангстерів, а головне – масками.

Вистава для аудиторії середнього шкільного віку вийшла двовимірна – дітей вона вчить добра, не ховатися за вимушені маски, а бути собою, бо правда переможе; а батьки, крім усього, побачать і елементи політичної сатири. Повний зал глядачів у день прем’єри приваблювала сучасна музика, динамічність акторів-героїв, гарні маски й образи-персонажі – франт фарбований лис Микита, швидкі собачки, харизматичні лісові розбійники, вся лісова братія.

Іван Франко з репом і гангстерами – в театрі ляльок

Директор театру Мирослав Петій пророкує цій виставі долю «золотого фонду», як і попереднім виставам Олександра Куцика в закарпатському театрі.

За словами головного режисера театру Наталії Орешнікової, досі театр орієнтувався на найменших дітей, а тепер вирішили заповнювати й нішу для дітей середнього шкільного віку, готувати молодь до сприймання драматичних вистав, розуміння театральної мови.

Іван Франко з репом і гангстерами – в театрі ляльок

Режисер вистави Олександр Куцик стверджує, що хотів відійти в цій постановці від соціальності. Цей матеріал приваблював його масками, сатирою, актуальністю. Стверджує, що тепер Франко б навіть допрацював казку. «Ляльковий театр дозволяє використати широку палітру виражальних засобів, не тільки ляльки. Ми вчимо глядача розуміти мову театру, щоб могти розширювати репертуар. Хочу прямувати до сатири», – пояснює режисер, який осучаснює, популяризує переважно українську класику й намагається засобами мистецтва актуалізувати її, зробити не гіршою за зарубіжну.

Іван Франко з репом і гангстерами – в театрі ляльок

«Мистецтво діє не тільки на смислову частину мозку дитини, а й на підсвідомість. Після перегляду сьогоднішньої вистави у підсвідомості відкладеться щось добре», – коментує заступник голови управління культури Закарпатської ОДА Іван Канюка.

Викладач УжНУ Оксана Панько вважає, що більше спрощувати казку не потрібно, бо тут є і філософський підтекст. Дослідниця дитячої літератури з погляду дитячого сприйняття вважає, що юному поколінню ця вистава має сподобатися. «Лис вийшов зібраним образом. В уяві виринають порівняння із Джеймсом Бондом, Коломбо, Остапом Бендером, навіть із героєм «Фантастичного містера Лиса» Дала.

Іван Франко з репом і гангстерами – в театрі ляльок

Сподобалося рівномірне вкраплення реалій – музики, репу, називання впізнаваних місць в Ужгороді, які привертають увагу», – коментує Оксана Панько. Викладач стверджує: увагу дитини не можна тримати всі 45 хвилин, і це нормально, що вони обговорюють побачене.

Крім названих асоціацій, професор Сергій Федака зіставив побачене ще й із «Маскою» з Джимом Керрі. «Шкода, що в залі не було Івана Яковича. Він би зрадів від того, що ви з ним зробили. Хоча мало що з нього тут лишилося», – жартує професор, але залишився задоволений після перегляду нової постановки «Фарбованого лиса» в Ужгороді.

За словами письменника, драматурга Олександра Гавроша, класика – матеріал позачасовий і його так і треба ставити, як це робить Олександр Куцик, – в режисерському баченні, із читанням репу, образами гангстерів… Драматургу хотілося ще більше музики й танців, щоб вийшов повноцінний мюзикл.

Цей тиждень у театрі ляльок буде присвячений українській класиці. З 1 до 3 березня гратимуть «Лісову пісню» Лесі Українки, а 5 березня «У нашім раї на землі» Т. Шевченка.

Іванка Когутич,
фото Закарпатського академічного театру ляльок «Бавка»
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.