Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Коледжанкам УжНУ розповіли, як захистити репродуктивне здоров’я

Захід організували кафедра акушерства та гінекології спільно з соціально-психологічною службою УжНУ в рамках Всеукраїнської просвітницької програми, улаштованої редакцією видання «Тобі» та ГО «Жінки в Україні» за партнерства німецької компанії «STADA»

0 368
13 жовтня першокурсницям природничо-гуманітарного коледжу прочитали лекцію «Сучасні методи контрацепції, їх ефективність, надійність і безпечність».

Коледжанкам УжНУ розповіли, як захистити репродуктивне здоров’яЗахід організували кафедра акушерства та гінекології спільно з соціально-психологічною службою УжНУ в рамках Всеукраїнської просвітницької програми, улаштованої редакцією видання «Тобі» та ГО «Жінки в Україні» за партнерства німецької компанії «STADA».

Аспірант кафедри акушерства та гінекології, працівник Ужгородського пологового будинку Олександр Дорчинець поділився досвідом: нещодавно з проханням зробити аборт звернулася 14-річна дівчина, яка завагітніла від старшого на рік хлопця. Ніяких маніпуляцій не робили, адже втручання без згоди батьків до повноліття неможливі. Коли мати дізналася, що дочка при надії, наполягла залишити дитину.

І такі випадки не рідкість. В Ужгороді за рік народили 27 чотирнадцятирічних.

Коледжанкам УжНУ розповіли, як захистити репродуктивне здоров’я
Олександр Дорчинець та Світлана Кулакова

За статистикою, 13–14 років — середній вік початку статевого життя і 80 % першокурсниць активно його ведуть.

Тож під час лекції Олександр Дорчинець звернув увагу на оптимальні методи контрацепції для підлітків, порадив сучасні препарати, якими варто користуватися.

Також ішлося про історію створення презервативів, переваги і недоліки, особливості використання й побічні ефекти різних засобів.

«Заборонити дітям не можна нічого, але при цьому вони повинні знати, як захиститися від інфекцій, уникнути небажаної вагітності. У юному віці слід застосовувати методи негормональної контрацепції, які не впливають на організм, що формується», – зауважив О.Дорчинець.

Фахівець розповів про природні, бар’єрні, гормональні, негормональні, хірургічні методи контрацепції, наголосив що жоден із них не забезпечує 100-відсоткового захисту. За підрахунками, зі 100 жінок, які використовували презерватив, 18–19 вагітніють; при застосуванні діафрагми незапланована вагітність настає у 6–18 %.

Олександр Дорчинець також наголосив на тому, що метод перерваного статевого акту не ефективний, а також повідомив про екстрену контрацепцію.

Провідний спеціаліст соціально-психологічної служби УжНУ Світлана Кулакова: «Проблема абортів поширена серед неповнолітніх, і в Україні один із найвищих показників переривання вагітності в Європі. На просвітницьких лекціях спеціалісти розповідають, як уникнути небажаних наслідків. Дівчата, обізнані в таких питаннях, можуть вирішити вступати чи ні в статеві стосунки, які засоби контрацепції обрати. Підлітки можуть усвідомити: статеве життя — не тільки ознака біологічної чи психологічної дорослості, а також знають про можливі наслідки».

Також дівчатам представили друковані видання із різними порадами. Такі просвітницькі лекції заплановані в близько 20 містах України.

Ольга Брайлян
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.