Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Історики відстоюють свій факультет: колектив звернувся до громадськості з відкритою заявою у зв’язку з рішенням про реорганізацію підрозділу

Працівники істфаку закликають «допомогти зберегти і примножити освітні та наукові здобутки історичного факультету, що від самого початку є наріжним каменем Ужгородського національного університету»

0 114
Історики відстоюють свій факультет: колектив звернувся до громадськості з відкритою заявою у зв’язку з рішенням про реорганізацію підрозділу
Як повідомляв Медіацентр, Вчена рада УжНУ на своєму засіданні 8 листопада ухвалила низку рішень про реорганізацію ряду структурних підрозділів Ужгородського університету. Зокрема, на базі трьох факультетів – історичного, міжнародних відносин та міжнародної політики, менеджменту та бізнесу – постановили створити два підрозділи: факультет історії та міжнародних відносин і факультет міжнародних економічних відносин.

Більшість колективу історичного факультету вважає таке рішення деструктивним та необґрунтованим і звернулася до громадськості з відкритою заявою, у якій закли́кала «допомогти зберегти і примножити освітні та наукові здобутки історичного факультету, що від самого початку є наріжним каменем Ужгородського національного університету».

Наводимо текст заяви, яку підписали 34 працівники підрозділу:

Відкрита заява
колективу історичного факультету
Ужгородського національного університету

Історичний факультет веде відлік часу свого існування із дня створення Ужгородського національного університету, тобто вже 72-й рік. Це класичний підрозділ вищого навчального закладу, котрий претендує на статус університету як такого. Активна і результативна діяльність колективу і випускників факультету є загальновідомою, зокрема вони дали старт цілому ряду напрямів фахової підготовки в університеті: правознавству, політології, соціології, міжнародним відносинам, туризму. Однак є наміри ліквідувати один із чотирьох найстаріших факультетів УжНУ під виглядом його реорганізації. Серед мотивів цього вказуються неправдиві дані, нібито станом на 1 липня 2016 року історичний факультет забезпечує підготовку менше 200 здобувачів вищої освіти за денною формою навчання.

Такі деструктивні наміри не мають об’єктивного підґрунтя. Згідно із п. 4 ст. 33 Закону України “Про вищу освіту”, факультет є структурним підрозділом вищого навчального закладу, що об’єднує не менш як три кафедри, які забезпечують підготовку не менше 200 здобувачів вищої освіти денної форми навчання. Відповідно до п. 2 ст. 61 того ж Закону здобувачами вищої освіти є студенти, аспіранти, докторанти.

Історичний факультет Ужгородського національного університету повністю відповідає цим критеріям. Станом на 1 липня і 1 жовтня 2016 року, на 1 лютого 2017 року (після випуску магістрів) число здобувачів вищої освіти денної форми навчання на історичному факультеті перевищує і перевищуватиме визначену Законом мінімальну кількість.

Вважаємо нагальним не марнувати час і не вдаватися до управлінських рішень і заходів за принципом “поділяй і володарюй”, а зосередитися на ефективній профорієнтаційній роботі з майбутніми абітурієнтами, на зміцненні та осучасненні матеріально-технічної бази, на комплектуванні аудиторій та навчальних баз відповідно до вимог підготовки фахівця ХХІ ст., на підвищенні академічної мобільності та міжнародної активності, на істотному поліпшенні умов навчання і вирішенні невідкладних соціально-побутових потреб здобувачів вищої освіти. Адже на смітнику історії найганебніше місце належить геростратам.

Звертаємося до всіх випускників факультету, до колег в Україні і за кордоном, до небайдужих людей проявити з нами солідарність, допомогти зберегти і примножити освітні та наукові здобутки історичного факультету, що від самого початку є наріжним каменем Ужгородського національного університету. Таким він повинен залишатись і надалі.
Історики відстоюють свій факультет: колектив звернувся до громадськості з відкритою заявою у зв’язку з рішенням про реорганізацію підрозділу

Відсканована копія відкритої заяви, надісланої на адресу редакції.

Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.