Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Пам’ять професорки Лідії Голомб науковою дискусією міжнародного рівня ушанувало близько півтораста вчених

Організатором заходу стала кафедра української літератури УжНУ у співпраці з Німецько-українським науковим об’єднанням ім. Ю. Бойка-Блохина, Інститутом літератури ім. Т. Шевченка НАН України, Прикарпатським національним університетом ім. В. Стефаника та Херсонським держуніверситетом

0 416
Як уже повідомляв Медіацентр, 19 квітня в ректораті урочисто відкрили Х Міжнародну наукову конференцію «Українська література в загальноєвропейському контексті», присвячену 80-річчю від дня народження професорки Лідії Голомб.

Пам’ять професорки Лідії Голомб науковою дискусією міжнародного рівня ушанувало близько півтораста вченихІніціатором та організатором заходу стала кафедра української літератури УжНУ, співорганізаторами – Німецько-українське наукове об’єднання ім. Ю. Бойка-Блохина (Мюнхен, Німеччина), Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника та Херсонський державний університет.

Ушанувати пам’ять видатної науковиці зібралося близько півтораста науковців з різних куточків України та закордону. Значна частина учених добре знала Лідію Григорівну, зустрічалася з нею на різних наукових заходах, тож не могла оминути увагою захід, що віддає шану авторитетній дослідниці.

Пам’ять професорки Лідії Голомб науковою дискусією міжнародного рівня ушанувало близько півтораста вчених
Степан Хороб

Директор інституту філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Степан Хороб пригадує Лідію Голомб як людину високого інтелектуального і духовного рівня. «Я запізнав її доброту і принциповість. Принциповість в усьому: вона була вимогливою і до себе, і до своїх аспірантів», – каже Степан Іванович.

Присутніх привітала завідувач кафедри української літератури Валентина Барчан, яка зауважила, що конференція відбувається у рамках кафедральної наукової теми, керівником якої свого часу була Лідія Голомб. «Цього року  закінчуємо роботу над цією темою, і ця наукова конференція є підсумком 18-річної праці. Лідія Григорівна створила свою наукову школу на кафедрі, вона була тією провідною ланкою між науковцями старшого повоєнного і молодшого покоління», – відзначила Валентина Володимирівна.

Пам’ять професорки Лідії Голомб науковою дискусією міжнародного рівня ушанувало близько півтораста вчених
Присутніх вітає Валентина Барчан

Відтак слово надали проректору із науково-педагогічної роботи Мирославі Лендьел. Пані Мирослава була дуже втішена з того, що аудиторія переповнена і для цього є причина: «Хоч я не філолог, люблю читати. Тематика конференції викликає інтерес. Запропонувати й поєднати таке різноманіття цікавих тем дуже складно, але я відчуваю, що літературознавчі студії в Україні розвиваються. Мені хотілося б, щоб усі ми робили все якісно, професійно, на повну силу, як це робила Лідія Голомб».

Пам’ять професорки Лідії Голомб науковою дискусією міжнародного рівня ушанувало близько півтораста вчених
Оксана Кузьма та Галина Шумицька

Декан факультету Галина Шумицька відзначила: «Нинішня конференція особлива, адже присвячена Лідії Григорівні. Організація конференції свідчить про те, що на нашому факультеті вміють шанувати й цінувати своїх учителів».

Своє слово сказав і протоієрей Олександр Монич, який зауважив, що Лідія Голомб працювала на згорання, на повну силу. Крім того, передав науковому загалу вітання від керуючого Мукачівською православною єпархією.

Свої вітання учасникам форуму переказали й представники Німецько-українського наукового об’єднання ім. Ю. Бойка-Блохина.

Пам’ять професорки Лідії Голомб науковою дискусією міжнародного рівня ушанувало близько півтораста вченихПрисутні переглянули відеоролик, що ближче ознайомив із життям та науковою діяльністю професора Лідії Голомб, а Наукова бібліотека УжНУ підготувала добірку праць літературознавиці з власних фондів.

Професор кафедри української літератури Київського університету імені Бориса Грінченка Микола Васьків зауважив: «На філологічному факультеті Ужгородського університету завжди були потужні науковці. А кожна конференція – це концентрація свіжих думок, у кулуарах циркулюють не менш цікаві погляди, ніж ті, які виголошують у доповідях. Це завжди неформальне спілкування крізь призму життя іншого міста».

Справді, спектр наукової проблематики, охопленої форумом, виявився надзвичайно широким – у рамках конференції працювало сім секцій: «Українська література: історія, сучасний стан, перспективи розвитку», «Поетика літературного твору», «Краєзнавство, фольклористика», «Мова художнього твору», «Теоретичні засади та світовий контекст української літератури», «Методика викладання української літератури в навчальних закладах», «Лідія Голомб – літературознавець».

Пам’ять професорки Лідії Голомб науковою дискусією міжнародного рівня ушанувало близько півтораста вчених

Другий день наукового зібрання присвятили ознайомленню із закарпатським краєм. Спершу побували в середнянських винних печерах, потім поїхали до Хуста, зупинившись на Красному полі на екскурсію «Слідами Карпатської України», відтак прогулялися сакуровим Мукачевом, на завершення ж пройшлися обласним центром.

Пам’ять професорки Лідії Голомб науковою дискусією міжнародного рівня ушанувало близько півтораста вченихПам’ять професорки Лідії Голомб науковою дискусією міжнародного рівня ушанувало близько півтораста вчених

Ксенія Шокіна,
фото Віталія Завадяка та Олега Хававчака
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.