Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Студенти-математики готові ділитися власною кров’ю

Координаторка Закарпатського осередку ВМГО «Асоціація молодих донорів України» Маріанна Тимша розповіла правду й розвінчала міфи про донорство

0 191
Студенти-математики готові ділитися власною кров’ю

Здавати кров корисно, бо, кажуть, донори живуть довше; але й небезпечно, бо можна чимось заразитися, – правда це чи міфи 5 грудня на математичному факультеті розповідала волонтерка «Асоціації молодих донорів України».

На математичному до добрих справ завжди багато охочих, тож до студентів прийшла координаторка Закарпатського осередку ВМГО «Асоціація молодих донорів України» Маріанна Тимша.

Студенти-математики готові ділитися власною кров’ю

Маріанна Тимша

ДонорUA – відомий портал, що збирає довкола себе молодих людей, які хочуть поділитися своєю кров’ю задля допомоги іншим.

Пані Маріанна розповіла студентам, що найбільше уваги Закарпатський осередок нині надає ужгородському онкодиспансеру та дитячому онкодиспансеру в Мукачеві – там найбільша потреба у крові.

Після перегляду соціального відеоролика всім без слів стало ясно, як кров об’єднує людей і допомагає хворим. Крім того, дізналися, чому варто бути донором і які в цьому переваги. Лікарі помітили, що ті, хто регулярно здає кров, живуть довше, – при крововтратах організм легше відновлюється, до того ж після здачі крові на станції переливання дають довідку, яка дозволяє раз на рік «прогуляти» пари чи роботу. А як винагороду за мужність☺ – виплачують 51 гривню на обід. Маріанна Тимша запевнила: заразитися, здаючи кров, неможливо, бо використовуються стерильні інструменти. А в ДонорUA для своїх – свої переваги: можна дістати безкоштовний квиток у кінокомплекс «Доміон» чи знижку на піцу від «Viva Pizza».

Студенти-математики готові ділитися власною кров’ю

Студенти пасивними теж не були, наприклад, цікавилися, чи є категорії людей, яким бути донором не можна. Що цікаво, серед протипоказань медичних є й… географічне: людина, яка не має прописки в тому регіоні, де хоче здати кров, стати донором не може. Тобто в нас поділитися своєю кров’ю не має права людина без закарпатської реєстрації.

Студенти-математики готові ділитися власною кров’ю

Олександра Шелевер

Одна зі слухачок Олександра Шелевер каже: «Я відкрила для себе багато нового. Виявляється, аби врятувати життя однієї людини, потрібна величезна кількість донорів, а на Закарпатті нині нестача крові. Для більшості не становить проблеми бодай раз на рік здати кров, а від цього залежить життя людей, яких можемо врятувати, не маючи медичної освіти й не докладаючи великих зусиль. І хоч я донором ще не була, але дуже хочу стати. На жаль, через вагу поки що не можу цього зробити».

Молоді запропонували заповнити реєстраційні форми на сайті та стати постійними донорами. До речі, наразі в нас особливо не вистачає ІІ (RH+), ІІ (RH-) і ІІІ (RH-) груп, тож студенти вже думають, коли піти здавати кров. Приєднуйтеся!

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.