Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Михайло Рошко: «Знання іноземних мов є ключем до успішного працевлаштування»

На факультеті іноземної філології можна якісно опанувати англійську, німецьку, французьку та румунську мови

0 2 237
Михайло Рошко: «Знання іноземних мов є ключем до успішного працевлаштування»
Михайло Рошко: «Знання іноземних мов є ключем до успішного працевлаштування»
Знання мов нині відкриває чимало дверей. Про це добре знають на факультеті іноземної філології, який минулого року святкував своє 50-річчя. Випускники підрозділу мають не лише хороші перспективи працевлаштування, а й можливість подорожувати та навчатися за кордоном.

Чим живе факультет — розпитували у його декана Михайла Рошка.

  • Михайле Михайловичу, чим особливий навчальний процес на факультеті? Що пропонуєте абітурієнтам?

— Студенти вивчають іноземні мови і літератури, зокрема, англійську/американську, німецьку, французьку та румунську. Їздять на літні та зимові стажування до США і Німеччини за різними програмами. Мають змогу протягом навчання на бакалавраті два семестри безкоштовно навчатися в Поморській академії міста Слупськ у Польщі: складені там предмети зараховуємо їм тут. Крім того, маємо договір з румунськими університетами.

Випускники отримують диплом філолога — викладача двох іноземних мов і зарубіжної літератури або філолога-перекладача. Для вивчення першої мови абітурієнт вступає, а другу обирає на початку першого курсу. Наприклад, французький філолог обирає як другу англійську і стає викладачем французької, англійської мов і зарубіжної літератури. Знання сучасних європейських мов і літератур відкриває двері у світ Західної Європи і Америки.

До речі, навчальний процес кожного факультету залежить від трьох головних складових: викладача, студента і матеріалу навчання. Викладачі у нас блискучі — маємо найкращих в області синхронних перекладачів. Студенти сильні. Про це свідчить те, що за останні п’ять років на всеукраїнських студентських олімпіадах студенти відділення англійської філології нашого факультету три рази виборювали призові місця (2-е, 3-є і навіть 1-е місця в Україні).

Наші випускники обіймають провідні посади в багатьох вишах України: професор Артур Гудманян є директором інституту іноземних мов Київського національного авіаційного університету, професор Іван Мегела — завідувачем кафедри зарубіжної літератури КНУ ім. Т.Г.Шевченка, професор Ірина Біскуп — завідувачем кафедри прикладної лінгвістики Східно-Європейського університету (Луцьк), професор Микола Зимомря — завідувачем кафедри німецької філології Дрогобицького університету тощо.

  • Це справді вагомі результати. А яка перспектива у новоспечених випускників?

— Наші випускники, як правило, добре працевлаштовуються. Про це свідчить і те, що цього навчального року на нашому факультеті вперше серед факультетів УжНУ відбулася зустріч-презентація роботодавців зі студентами випускних курсів, на якій представники різних організацій, фірм та закладів (мовні курси, айтішні фірми, колл-центри, освітні заклади) розповідали про переваги роботи у них, а також про вимоги до майбутніх працівників.

Михайло Рошко: «Знання іноземних мов є ключем до успішного працевлаштування»

Нині знання іноземних мов є ключем до успішного працевлаштування: хороші перекладачі, викладачі потрібні скрізь, їх цінують. Наші випускники працюють у різних сферах: викладачами, перекладачами, на телебаченні, в туризмі, в дипломатичній службі тощо. Багато хто стає представниками зарубіжних фірм в Україні.

Є й такі, хто продовжує навчання за кордоном. Наприклад, багато наших випускників французького відділення продовжили безкоштовне навчання у провідних вишах Франції і навіть залишилися там працювати: маємо викладачку в Сорбонні. Те ж саме можна сказати і про випускників німецького відділення. Наша випускниця Оля Маринець працює на телебаченні в Чикаго (США), робить телепередачі з відомими кутюр’є і моделями світу, Оксана Луцишина викладає в університетах США, Стас Чепара працював у крутих готелях Туреччини з англомовними туристами. Випускники ФІФ УжНУ працюють у США, Канаді, Німеччині, Австрії, Франції, Італії, Нідерландах, Данії, Швеції, Польщі, навіть у Японії та ОАЕ.

Зрештою, хорошим є варіант закінчити бакалаврат на нашому факультеті, досконало опанувати іноземні мови, а магістратуру обрати на юридичному чи економічному факультетах. Тоді ти станеш юристом, економістом з глибоким знанням іноземних мов. Це ж уже величезна перевага!

  • Так, це справді хороші перспективи. Але студентське життя не обмежується лише навчанням. Яким є життя факультету поза навчальним процесом?

Михайло Рошко: «Знання іноземних мов є ключем до успішного працевлаштування»

— Життя веселе: маємо традиційні дні першокурсника, міс факультету, дні іноземника, дні бограчу, тижні і дні англійської, німецької, французької та румунської мов тощо. Постійний контакт із закордоном теж привносить у студентські будні неабиякий зміст.

  • Чому, вважаєте, варто вступити саме на ваш факультет?

— Світ стає дуже мобільним. Європа і Америка за останні 15 років стали дуже доступними. Людина в пошуках хорошої вакансії мігрує світом, але, аби мати можливість бути успішним у будь-якій країні, необхідне перфектне володіння найпоширенішими іноземними мовами (ті ж англійська, французька, німецька). Тоді ти в будь-якій країні вже не людина другого сорту — швидко знайдеш себе і успішно реалізуєшся. Через знання іноземних мов і літератур — до успіху у житті!

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.