Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На 200-річному ювілеї харківської полоністики побувала й представниця спорідненої кафедри УжНУ

Організатори влаштували перший Всеукраїнський граматично-лексичний тест із польської мови, запросили до читання лекцій польських професорів, запропонували учасникам насичену культурну програму

0 171
Про те, що вивчення польської мови в українській вищій школі має міцні традиції, нам було відомо й раніше. Але що ці традиції мають 200-річну історію – досі не здогадувалися.
На 200-річному ювілеї харківської полоністики побувала й представниця спорідненої кафедри УжНУ
Учасники Днів українсько-польської дружби разом із польськими дипломатами та керівництвом Харківського національного університета ім. В.Н. Каразіна

Що у харківської полоністики позаду цілих два століття історії, наочно підтвердила поїздка викладача кафедри слов’янської філології і світової літератури УжНУ Олени Бабяк на відзначення ювілейної дати. До Харкова, де на базі національного університету ім. В.Н. Каразіна відзначали двохсотліття вивчення польської мови та літератури, їхала з природним інтересом і науковою зацікавленістю. Події відбувалися в рамках Днів українсько-польської дружби та літератури. Тож цього дня у ХНУ часто згадували й іншу вагому дату, теж ювілейну –100-річчя незалежності Польщі.

Урочистості цим заходам надавали візити почесних гостей. Серед них – Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Янош Яблонський, віце-консул Республіки Польща в Харкові Ян Здановський, проректор з питань навчання Університету імені Марії Кюрі-Склодовської, професор Аліна Орлова, професор Центру польської мови і культури для Польщі і іноземців Університету імені Марії Кюрі-Склодовської Бартоломій Малишевський, керівник досліджень післядипломного навчання польської мови як іноземної Інституту польської мови факультету мов Університету імені Миколи Коперника в Торуні Малгожата Гембка-Воляк.

В урочистому відкритті взяли участь ректор вишу – академік Віль Бакіров, проректор – професор Заріф Назиров, декан філологічного факультету – професор Юрій Безхутрий.

Ректор коротко нагадав історію кафедри полоністики в Харківському університеті:

– Історія нашого вишу тісно пов’язана з Польщею. Зокрема, першим попечителем Харківського навчального округу був українець польського походження Северин Потоцький. В університеті навчалися й викладали чимало видатних представники польської культури – Олександр Міцкевич (брат поета Адама Міцкевича), Генріх Семирадський, Юзеф Пілсудський та багато інших.

На 200-річному ювілеї харківської полоністики побувала й представниця спорідненої кафедри УжНУ
Написання тесту з полоністики виявилося справою серйозною

 

Особливу цікавість викликав влаштований організаторами перший Всеукраїнський граматично-лексичний тест із польської мови, який оцінювали професори з найвідоміших університетів Польщі. Участь у тестуванні, щоб визначити свій рівень знань із польської мови, міг узяти кожен гість, а також будь-який житель міста Харкова.

Тестування виявило наявність білих плям у володінні польською, та це не зіпсувало настрою учасникам святкових заходів, адже під керівництвом досвідчених полоністів – педагогів і науковців – прогалини в знаннях можна буде заповнити.

Надалі учасників святкових заходів чекала насичена культурна програма. У ній, зокрема, було передбачено відвідування Археологічного музею та визначних пам’яток міста Харків. Екскурсії містом допомогли зануритися в його неймовірну колоритну історію, ознайомитися зі своєрідною архітектурою, в якій домінантою є будівля Держпрому – одне з вищих досягнень доби конструктивізму.

Цілий день тривали лекції польських професорів, які ділилися методиками викладання польської як іноземної, а також порадами з вивчення цієї мови.

Відбувся круглий стіл «Перспективи розвитку полоністики та забезпечення якості підготовки польської мови як іноземної», під час якого обговорено можливості поліпшення освітнього процесу для студентів-полоністів. Ішлося про якість підручників з польської мови та сучасної польської літератури, підвищення кваліфікації викладачів-полоністів, міжвишівський обмін студентами, викладачами тощо.

Відзначення 200-річчя кафедри польської мови, поєднане з Днями українсько-польської дружби та літератури, завершив гучний концерт. Чудову атмосферу створювали на ньому студенти філологічного факультету Каразінського університету: виконували відомі українські пісні та їхні польські версії, демонстрували танці різних народів; читали власні вірші та твори відомих українських, польських письменників.

За інформацією викладача кафедри слов’янської філології
і світової літератури УжНУ Олени Бабяк
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.