Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На філфаку мовно дефілювали

Молодь філологічного реалізувала творчий інтерактив, пригадуючи найбільш і найменш уживані літери, найдовші слова – абревіатури зокрема, максимум синонімів і раків літеральних...

0 382
Де, як не на філологічному факультеті, найперше може шануватися рідна мова? Тож тому святкування Дня української писемності та мови тут набуває особливої масштабності.
Розпочинають мовні дефіле
Розпочинають мовні дефіле

У рамках свята на філологічному факультеті відбулася низка заходів, серед яких – зустріч із Віком Ковреєм, учасниками міжнародного літературного фестивалю «Карпатська Ватра» та написання диктанту. Аби у більш неформальній обстановці студенти могли відчути та проявити любов до мови, заступник декана з виховної роботи Олег Хававчак влаштував єдиний і неповторний у своєму роді мовний захід – «Мовні дефіле», що викликав фурор у всіх студенток і студентів.

Хтось підходив, бо хотів проявити себе, комусь просто стало цікаво, що воно відбуватиметься. Проте з часом уже кожен намагався долучитися до інтерактиву, довести, що навчання на філфаку дається взнаки.

Переможниці конкурсу та Олег Хававчак
Переможниці конкурсу та Олег Хававчак

Відкрив захід організатор і творчий натхненник факультету Олег Анатолійович, який повідомив про приємні призи, які очікували на переможців різноманітних конкурсів.

Розпочали з простих питань для розминки, пов’язаних з алфавітом. Вгадували…, хоча ні, на філфаку згадували найбільш та найменш уживані літери. Відтак вирішили попрактикуватися у вимові складних слів, адже потрібно було назвати найдовше – «дихлордифенілтрихлорметилметан» (хімікат, що використовується для боротьби з шкідниками).

Усім відомо, що українська мова багата на синоніми, тому й у цій номінації розпочався «двобій» – дівчата по черзі називали синоніми до слова «бити». Згадали філологи й про раків літеральних, чи то пак паліндроми, – слова або цілі вирази, що однаково читаються і зліва, і справа. Не оминули й абревіатур, допоки віднайшли найдовшу, згадали всі можливі з різних галузей знань.

Отож першою переможницею, якій дісталася кружка з написом «Я люблю філфак» (про яку мріє ледь не кожен представник 4-го поверху), стала Антоніна Кречко, другою лауреаткою виявилася Галина Совбан, точно назвавши найстаршу українську пісню «Дунаю, Дунаю, чому смутен течеш?», розділила з ними перемогу й Неля Юртин, яка вразила всіх своїм чудовим голосом.

Вікторія Кенідра
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.