Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На один вечір язичники: ужнівці долучилися до святкування Купайла

Серед інціаторів заходу – другокурсниця заочної форми навчання відділення журналістики УжНУ Наталія Сентимрей

0 256
На один вечір язичники: ужнівці долучилися до святкування Купайла
Плетіння вінків
23 червня на березі Ужа, поблизу філармонії, мешканці міста вже вчетверте відзначили давнє язичницьке свято –Купала, або ж Купайла. Ініціатором заходу стала студентка другого курсу відділення журналістики УжНУ заочної форми навчання Наталія Сентимрей спільно з ГО «Наше місто – рідний дім» та Спілкою козацьких організацій м. Ужгорода.

Окрім усіх охочих містян, гостями дійства стали також художник Сергій Глущук та доцент кафедри фізичної реабілітації УжНУ, член Асоціації здорового способу життя «Закарпатський морж» Бодан Дикий.

На один вечір язичники: ужнівці долучилися до святкування Купайла
Танок навколо ватри

Захід розпочався з розпалення багаття, спалювання ляльок Марени і Купайла та виконання українського гімну – Славня. Під час ігор та козацьких забав лунали українські пісні. Хоч погода внесла свої корективи, але це не завадило учасникам свята стрибати через вогнище та ходити по вугіллю, навпаки, рясний дощ наділив атмосферу таємничістю. Також присутні попрощалися з літом, спустивши вогняне колесо на воду. Незаміжні дівчата мали змогу знайти свого обранця, зробивши вінки і відпустивши їх за течією річки. За повір’ям, парубок, який зловить вінок, найближчим часом одружиться. Кульмінацією вечора став дружній танок навколо ватри.

Наталія Сентимрей розповіла: «За старим календарем свято відзначали в ніч з 23 на 24 червня, тож сьогодні ми згадуємо стародавні традиції святкування Купала. Стрибки через вогнище, плетіння вінків, хороводи – всі ці обряди є невід’ємною частинкою нашої історії. Тому важливо, щоб до нас приєднувалася молодь і знайомилася зі спадщиною предків».

Хоч мешканці міста ще не звикли до такого роду свят, але подорож у культурне минуле народу їм би мала запам’ятатися надовго.

Тетяна Проданець,
фото авторки та із соцмережі ФБ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.