Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На ФСНі польські студенти глибше пізнавали проблематику ромів

Закордонні гості стали слухачами лекцій з питань ромської етноменшини в краї, а також упровадження «Ромських студій» в університеті

0 572
На ФСНі польські студенти глибше пізнавали проблематику ромів
Нещодавно на факультет суспільних наук завітали гості з Польщі – студенти-магістранти та викладачі українського відділення Інституту славістики Вроцлавського університету. У рамках тижневого візиту на Закарпаття вони знайшли час відвідати УжНУ й стали, зокрема, слухачами лекцій з питань ромської етноменшини в краї, а також упровадження «Ромських студій» в університеті.

На ФСНі польські студенти глибше пізнавали проблематику ромів

Михайло Зан та Петро Габрин

Докладніше ознайомити гостей із темою взялися доцент кафедри політології та державного управління Михайло Зан та здобувач наукового ступеня кандидата політичних наук, заступник керівника ЗОМРО «Романі черхень» («Ромська зірка») Петро Габрин.

Лекційне заняття умовно було поділене на дві секції. У першій аудиторія дізнавалася про демографічні, соціальні, інституційні, громадсько-політичні особливості ромської нацменшини на Закарпатті. Далі ж гостям представили програму «Ромських студій в УжНУ», що є унікальною для України.

Лектори супроводжували свій текстовий матеріал і презентаціями, тож представники Вроцлавського університету могли не лише почути, а й побачити, яким є життя ромів. Вони дізналися чимало цікавого: які етнодіалектні групи ромів мешкають у нашому краї, яка їх чисельність (згідно з офіційною та реальною інформацією), скільки і які громадські організації ромів діють на Закарпатті, які патрон-клієнтні відносини є у цієї нацменшини, та чимало іншого.

На ФСНі польські студенти глибше пізнавали проблематику ромів

Студенти з професором Олегом Белеєм

Другу частину лекції присвятили «Ромським студіям», котрі були широко презентовані на різних факультетах УжНУ торік. Ця сертифікована програма здійснює інтегрований підхід до вивчення ромської проблематики і не має таких якісно розроблених аналогів ніде в нашій державі, що становить її унікальність. Зауважимо, що і Михайло Зан, і Петро Габрин активно сприяли розробці цієї програми.

Професор Вроцлавського університету, доктор філологічних наук Олег Белей (колишній випускник українського відділення філфаку УжНУ) розповів у коментарі Медіацентру, що разом зі студентами вони подорожують уже близько тижня. Поштовхом до візиту стало бажання ближче ознайомитися з історією, культурою тутешніх мешканців. Щодо того, чим саме зацікавила польських гостей ромська тематика, професор жартує: це не може не зацікавити, адже ця громада яскраво представлена вже навіть у транспорті, яким делегація діставалася Ужгорода.

На ФСНі польські студенти глибше пізнавали проблематику ромів

«Дуже цікаво побачити й почути саме від фахівців, які вивчають цю проблематику, як живе ромська спільнота, як вона інкультурована в повсякденне життя області. Тому для студентів, що вивчають україністику і все, що пов’язане з українським етносом, важливо знати й про ті народи, які контактують з українським. Адже це позначається й на мові зокрема», – наостанок зауважує пан професор.

Катерина Хижняк
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.