Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На юридичному факультеті обговорили актуальні проблеми запобігання та протидії корупції

Модератором заходу став в.о. завідувача кафедри кримінально-правових дисциплін та міжнародного кримінального права УжНУ, доцент Ярослав Ступник

0 1 459
На юридичному факультеті обговорили актуальні проблеми запобігання та протидії корупції
На юридичному факультеті обговорили актуальні проблеми запобігання та протидії корупції
Днями на юридичному факультеті УжНУ члени наукового гуртка з кримінального права організували круглий стіл на тему «Корупція як загроза національному правопорядку». Модератором заходу став в.о. завідувача кафедри кримінально-правових дисциплін та міжнародного кримінального права УжНУ, доцент Ярослав Ступник. Засідання провели в музеї-лабораторії криміналістики.

Перший доповідач – студент IV курсу Ярослав Маричак – торкнувся особливостей сучасної антикорупційної політики та розповів про основні новели в антикорупційному законодавстві України. Говорив, зокрема, про важливість та необхідність розслідування корупційних схем не тільки з точки зору покарання винних і забезпечення повернення коштів державі, але й для зниження рівня корупції в нашій країні до соціально терпимого, адже і злочинність, і корупцію неможливо подолати – можна лише ефективно протидіяти і тим самим знизити її рівень.

На юридичному факультеті обговорили актуальні проблеми запобігання та протидії корупції

Третьокурсниця Неля Букатович доповідала про особливості кримінальної відповідальності за корупційні правопорушення відповідно до нового закону України «Про запобігання корупції», який є основоположним, базовим нормативно-правовим актом у системі антикорупційного законодавства.

Доповідач зазначила, що порівняно із своїм попередником – законом України «Про засади запобігання і протидії корупції» – новий закон має ряд суттєвих відмінностей та важливих нововведень, які повинні сприяти створенню та впровадженню дієвих механізмів для запобігання виникненню корупції, усунення причин та умов, які її породжують. Також було наголошено, що юридична невизначеність щодо розмежування кримінальних корупційних правопорушень та злочинів у сфері службової діяльності створює підстави для досить вільного трактування перших.

Про практику боротьби з корупцією в правоохоронних структурах США та Великобританії розповів студент 3-го курсу Олександр Лошак. Він, зокрема, зазначив, що досвід цих країн може стати корисним і для України, оскільки саме там розроблено системні заходи протидії корупції в поліцейських відомствах, що дають позитивні результати.

На юридичному факультеті обговорили актуальні проблеми запобігання та протидії корупції

Своєрідним підсумком роботи круглого столу стала доповідь третьокурсниці Ангеліни Бучак, яка зосередила увагу присутніх на питаннях удосконалення законодавства у сфері протидії корупції.

Доповідачка наголосила, що одне з головних завдань антикорупційної діяльності в Україні на сьогодні полягає у тому, щоб зробити корупцію справою ризикованою і невигідною. Збільшення ризику вчинення корупційного діяння, збільшення соціальної ціни державної служби (престиж, соціальна забезпеченість) і зменшення передумов корупції – це ті складові, які повинні бути основою антикорупційної політики. Що стосується конкретних антикорупційних заходів, основне їх завдання полягає в усуненні (нейтралізації) чинників, які виступають причинами та умовами корупційних діянь.

Засідання пройшло продуктивно, всі присутні активно долучалися до обговорення актуальних проблем.

На завершення присутні подякували модератору заходу – доценту Ярославу Ступнику – за підтримку розвитку студентського наукового життя на юридичному факультеті УжНУ.

Ярослав Маричак,
студент 4 курсу юридичного факультету
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.