Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Наталія Габчак: «Наш підрозділ – один із тих, які зуміли якнайтісніше переплести теорію з практикою навчання»

Дружна студентська сім’я туризмознавців УжНУ, що налічує понад чотири сотні студентів, живе цікаво і весело

0 1 112
Наталія Габчак: «Наш підрозділ – один із тих, які зуміли якнайтісніше переплести теорію з практикою навчання»
Наталія Габчак: «Наш підрозділ – один із тих, які зуміли якнайтісніше переплести теорію з практикою навчання»
Либонь, найкраще місце для непосидючої молоді, що любить подорожувати й креативити, – факультет туризму та міжнародних комунікацій. Підрозділ відносно новий – утворився через злиття двох кафедр 2013 року. Утім за цей час факультет устиг завоювати популярність і довіру в абітурієнтів та налагодити зв’язки як із закарпатськими колегами у сфері туризму, так і з закордонними. Чого очікувати від навчання прийдешнім студентам, – питали в декана факультету туризму та МК Наталії Габчак.
  • Що нині пропонує факультет своїм підопічним?

– Наш підрозділ розмістився у п’ятиповерховій споруді сучасного планування на вулиці Українській, 19. Окрім, зрозуміло, навчальних аудиторій, маємо три комп’ютерні класи, бібліотеку, медичний кабінет, їдальню, кафе, тренажерний зал із тенісним столом, а також спортивний зал, футбольне та волейбольне майданчики.

Маємо три кафедри: туризму, туристичної інфраструктури та сервісу, а також кафедру міжнародних комунікацій. Ми готуємо знавців готельно-ресторанної справи, бакалаврів за спеціальністю «Туризм» і магістрів за спеціальністю «Туризмознавство». Пропонуємо можливість навчатися як на денній, так і на заочній формі.

Наші студенти вивчають низку іноземних мов, тож врешті можуть опанувати не лише вже звичні англійську, німецьку чи французьку, а й словацьку та іспанську. Додатково плануємо ввести факультативні заняття з угорської та польської мов. Між іншим, екскурсоводи-поліглоти більш запитані, мають ширші перспективи.

Великою перевагою й виго́дою для студента є, до речі, те, що 4-й та 5-й поверх будівлі – це наш гуртожиток, тож немає жодних проблем з тривалим добиранням на пари.

  • А які особливості навчального процесу в майбутніх туризмознавців?

– Їх багато. Вважаю, що успішно витримати зростання конкуренції на ринку туризму й готельно-ресторанного бізнесу регіону можна тільки завдяки високій якості сервісу, рівень обслуговування якого залежить від ґрунтовної спеціальної підготовки персоналу та знання іноземних мов.

Наталія Габчак: «Наш підрозділ – один із тих, які зуміли якнайтісніше переплести теорію з практикою навчання»

Тому вже другий рік поспіль наша молодь має можливість проходити семестрове навчання в Поморській академії в Слупську (Польща), відтак отримати подвійний диплом магістра туризмознавства. Крім того, триває щорічний обмін студентами на базі Політехнічного університету в Їглаві (Чеська Республіка).

Базами навчальних практик студентів слугують кращі готельно-ресторанні та туристично-рекреаційні комплекси, провідні туроператори й турагенції Закарпаття. Успішно реалізується угода про влаштування студентських практик на базі готельних комплексів «Дружба» у Високих Татрах та «Alexandra Complex» у Словацькій Республіці, куди що два місяці від’їжджає на практику 20 осіб. За угодою – практика всебічна, тобто студент здобуває навички роботи на різних посадах: офіціанта, покоївки, працівника рецепції, менеджера тощо. Тож найкращі, крім досвіду, мають можливість дістати міжнародний сертифікат.

Цього року також підписано угоду про міжнародну співпрацю з туристичною компанією «SARPEDON TRAVEL» на чолі з генеральним директором Джумали Далгичера (Турецька Республіка). Відповідно до підписаного договору, з 25 травня 2017 року студенти проходитимуть практику на узбережжі Егейського та Середземного морів в курортних районах Анталії, Аланьї, Кемеру, Белеку, Сіде та Мармарису. Практика передбачає безплатне медичне страхування, проживання, триразове харчування та трансфер.

Наталія Габчак: «Наш підрозділ – один із тих, які зуміли якнайтісніше переплести теорію з практикою навчання»

Студенти нашого факультету не тільки практикуються на кращих базах Словаччини, Польщі, Іспанії, США, Канади, Таїланду, ОАЕ, Туреччини, а й удосконалюють володіння іноземними мовами, отже, з часом зможуть добре працевлаштуватися.

На факультеті відбуваються зустрічі з авторитетними фахівцями у сфері туризму, що діляться зі студентами особливостями роботи за кордоном. Не раз ми приймали й закордонних гостей. Також студенти реалізують себе в різних конкурсах, науковій діяльності. Так, минулого навчального року студентка Аліна Пішкар здобула ІІ місце на Всеукраїнській олімпіаді з туризму в Чернівцях. Цьогоріч магістранти першого року навчання Юліан Штел і Беата Вийгшев стали лауреатами ХІ Всеукраїнського молодіжного конкурсу «Новітній інтелект України».  

  • Судячи з того, що розвиток туристично-рекреаційної сфери нині серед пріоритетних, проблем із працевлаштуванням ваші випускники не мають…

– Так. Вони можуть працювати на різних посадах у готелях, ресторанах та закладах харчування, рекреаційних комплексах, у сфері культури, відпочинку та спорту. Крім того, в туристичних агентствах, у галузі розробки туристичних маршрутів, гідами та екскурсоводами, організаторами фестивалів і фестивальних турів – перелічувати варіанти можна дуже довго. Варто пам’ятати, що, окрім усього, випускники можуть стати й працівниками наших кафедр.

До речі, часто студенти працевлаштовуються уже з 3–4 курсу і після випуску вже мають куди йти. На щастя, в Закарпаття багатий туристичний потенціал, тож місць для реалізації спеціалістів цього напрямку чимало.

  • Завдяки цікавим практикам та численним екскурсіям студенти точно не встигають нудьгувати. Чим переважно займаються поза навчанням?

Наталія Габчак: «Наш підрозділ – один із тих, які зуміли якнайтісніше переплести теорію з практикою навчання»

– Наша молодь щорічно бере активну участь у Міжнародній туристичній виставці UITT «Україна – Подорожі та туризм», у «Тур’Євроцентрі», форумі «Молодь змінить Україну», музично-велосипедному фестивалі «Wild Fest», міжнародних фестах «Срібний Татош», «Сакура Фест», «Майся Фест», «Фестивалі ріплянки», «Параді Миколайчиків», «Параді наречених», «Ужгородській регаті»…

Наталія Габчак: «Наш підрозділ – один із тих, які зуміли якнайтісніше переплести теорію з практикою навчання»

Крім того, є учасниками цікавих, різнопланових флешмобів: патріотичного «Співаємо гімн України разом», жартівливого «БулькФесту», танцювального «Серце до серця». Свого часу ми всім факультетом долучилися до флешмобу Ice Bucket Challenge. Традиційно відзначаємо День першокурсника, Всесвітній день туризму, обираємо міс та містера факультету. Не оминають увагою й університетські конкурси «Студосінь», КВН, «Брейн-ринг».

Студенти також влаштовують чимало факультетських змагань з різних видів спорту та гідно виступають на щорічних загальноуніверситетських спартакіадах. Уже відомою навіть за межами університету є й наша команда черлідерів.

  • Що ж, начебто зрозуміло, чому абітурієнтам варто обирати ваш факультет. Але все-таки визначальний аргумент?

– Наш підрозділ – один із тих в університеті, який зумів якнайтісніше переплести теорію з практикою навчання. Це факультет, де серйозна підготовка гармонійно поєднується з відпочинком – молодь багато подорожує як у межах України, так і за кордоном (майже про все інформуємо й Медіацентр). Дружна студентська сім’я туризмознавців УжНУ, що налічує понад чотири сотні студентів, живе цікаво і весело! Тож сподіваємося, що кращі абітурієнти оберуть навчання саме на нашому факультеті.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.