Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Юристи УжНУ представляли університет на науковій конференції у Гамбурзі

На німецько-українському правовому форумі з доповідями виступили професор Михайло Савчин та доцент Вадим Рошканюк

0 379
10 жовтня науковці УжНУ взяли участь у черговій міжнародній науковій конференції німецько-українського об’єднання юристів «Вплив права ЄС на українське та німецьке право», що проходила на федеральній землі Гамбурга (Німеччина). Саме це вільне ганзейське місто є перехрестям торгових шляхів, крупним економічним та діловим центром Німеччини і виражає дух розвитку німецького права в об’єднаній Європі. Місце проведення вплинуло на  тематику конференції та дискусії між її учасниками.

Юристи УжНУ представляли університет на науковій конференції у ГамбурзіКонференція відбулася у залі пленарних засідань, що люб’язно була надана Вищим земельним судом ганзейського міста Гамбург, в якому також періодично проводить свої зсідання Конституційний суд Гамбурга. Перебуваючи у стінах Вищого земельного суду, учасники конференції пройнялися духом права у руслі поваги до гідності людини та додержання вимог процедури як наріжних каменів правової державності.

Робота конференції проходила у формі дискусій на три проблемні тематики.

Юристи УжНУ представляли університет на науковій конференції у ГамбурзіПерший круглий стіл був присвячений конституційній реформі в Україні у сфері правосуддя. У цій частині виступив професор, доктор юридичних наук Анатолій Селіванов, який розкрив особливості конституційних засад реформування судової системи та очікувані наслідки внесення змін до процесуального законодавства, які мають конкретизувати зміни до Конституції України, ухвалені у червні 2016 р.

Доктор юридичних наук, професор Гамбурзького університету Отто Лухтергандт сфокусував свою увагу на обставинах запровадження конституційної реформи після Революції гідності та залученні експертів задля впровадження конституційного механізму подолання конституційної кризи в умовах здійснення акту агресії з боку Росії.
Юристи УжНУ представляли університет на науковій конференції у Гамбурзі
Доктор юридичних наук, професор Юрій Волошин всебічно висвітлив складні аспекти конституціоналізації міжнародного права, що сприяло дискусії про компліментарність практики Європейського суду з прав людини щодо положень Конституції України.

Насамкінець доктор юридичних наук, професор, суддя Вищого господарського суду Борис Поляков розкрив проблемні питання щодо проведення конкурсу до Верховного суду, який створюється замість діючих наразі Верховного Суду України та вищих спеціалізованих судів з розгляду цивільних і кримінальних справ, а також адміністративного і господарських судів.

У другій частині конференції було проведено дискусії про зближення національного права із правом ЄС у сфері цивільного та господарського права. У своїй доповіді доктор юридичних наук, професор Вісбеденської бізнес школи Райнер Ведде розкрив механізм взаємного впливу законодавства ЄС та німецького права у сфері регулювання статусу господарських товариств.

Юристи УжНУ представляли університет на науковій конференції у Гамбурзі
Михайло Савчин

Доктор юридичних наук, професор Ольга Беляневич окреслила особливості зближення законодавства України із правом ЄС у сфері договірного права у контексті реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Німецька адвокат (м. Кьольн) Ольга Гартунґ-Афіфі розповіла про особливості впливу права ЄС на німецьке законодавство, яке регулює питання банкрутства.

Третю частину конференції присвятили питанням захисту соціальних прав. Зокрема, суддя Соціального суду Гамбургу Андерс Леопольд розкрив взаємодію права ЄС та права соціального забезпечення Німеччини і його потенційного значення для розвитку права соціального забезпечення України.

Доктор юридичних наук, професор, директор НДІ порівняльного публічного права та міжнародного права УжНУ Михайло Савчин розкрив особливості соціального захисту з точки зору поваги до гідності особи та позитивних обов’язків особи у контексті компліментарності взаємодії юриспруденції Конституційного Суду України, Верховного Суду України, Європейського суду з прав людини та Суду ЄС.

Юристи УжНУ представляли університет на науковій конференції у Гамбурзі
Вадим Рошканюк

Заступник декана юридичного факультету УжНУ, доцент Вадим Рошканюк висвітлив основні проблемні аспекти запровадження ефективної та дієвої реформи системи пенсійного забезпечення в Україні з урахуванням позитивного досвіду в країнах ЄС.

Конференція сприятиме подальшим юридичним  дослідженням та більш потужній співпраці між німецькими та українськими науковцями. Подібні заходи, під час яких планують проаналізувати  взаємодію між правопорядками України та Німеччини у контексті процесів європейської інтеграції, мають намір організувати і в наступному році.

За інформацією професора юридичного факультету Михайла Савчина
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.