Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Не таке страшне ЗНО, як його малюють…

Результати державної підсумкової атестації з української мови у формі ЗНО в природничо-гуманітарному коледжі УжНУ виявилися цілком позитивними

0 262

Не таке страшне ЗНО, як його малюють…

У 2017/2018 н. р. вищі навчальні заклади І–ІІ рівнів акредитації вперше складали ДПА з української мови у формі ЗНО. Налякані загальними результатами по Україні і вкрай низьким рівнем у нашій області, студенти та їх батьки були дуже схвильовані такою новиною. До того ж відповідні документи з Міносвіти надійшли до природничо-гуманітарного коледжу УжНУ тільки в жовтні 2017 р. Але педагогічний колектив не розгубився – чітко вибудував тактику підготовки до цього випробування, що дало цілком заслужені позитивні результати.

Спочатку були проведені батьківські збори для ІІ курсів, на яких стурбовані родичі дістали роз’яснення щодо вимог та умов складання ДПА у формі ЗНО, важливості цього етапу для дальшої долі їх дітей.

На базі коледжу впродовж п’яти місяців працювали підготовчі курси, на яких викладачі української мови чітко скеровували наших студентів на опанування програми, виконання завдань у форматі ЗНО. Хоч й наші навчальні та робочі програми вже давно скеровані на те, щоб після завершення курсу української мови кожен студент мав достатній рівень мовної й мовленнєвої компетенції для складання цього випробування.

У коледжі відбувалися контрольні роботи, моніторинг якості знань із предмета під безпосереднім керівництвом директора Володимира Росохи, який доклав чималих зусиль для організації підготовчого процесу до складання ЗНО, призначив найдосвідченіших фахівців для забезпечення курсів тощо.

Було влаштовано пробний іспит з української мови після підготовчих курсів, який виявився об’єктивним. Прогнозована картина результатів ЗНО вималювалася заздалегідь, навіть удалося дещо виправити ситуацію з передбачуваними негативними оцінками через додаткові консультації для студентів групи ризику. До неї потрапили ті, хто систематично не відвідував заняття з української мови, ігнорував підготовчі курси – одне слово, безвідповідально і байдуже поставився до складання іспиту.

Результати державної підсумкової атестації з української мови у формі ЗНО виявилися цілком позитивними. 24 травня 2018 р. у ЗНО брали участь 192 студенти других курсів. 76 студентів здобули добрі та відмінні оцінки, 95 – «задовільно». 10.8% учасників, на жаль, не впоралися із завданням, але цей показник значно нижчий, ніж по Україні в цілому (понад 14%).

Дуже приємно, що, скеровані на складання тільки української мови, студенти виконували завдання і з української літератури та отримали сертифікати ЗНО з цілком позитивними результатами, у т. ч. і за 180–190 балів.

А ті, хто не склав ДПА з української мови на позитивну оцінку, відповідно до листа МОН України № 1/9-418 від 02.07.2018 не будуть відраховані з числа студентів, а, продовжуючи навчання на ІІІ курсі, матимуть змогу, належно підготувавшись, перескласти його у травні 2019 року.

Цього ж навчального року на другокурсників чекає ЗНО ще й з історії України або математики – теж як ДПА з цих предметів, оскільки вони отримують атестат про повну загальну середню освіту після ІІ курсу. Однак лякатися не варто: по-перше, ми вже маємо позитивний досвід у підготовці до ЗНО; по-друге, сертифікат ЗНО для продовження навчання в коледжі не потрібен – а тільки гідна (4 і більше) оцінка; по-третє, сумлінне ставлення студента до навчання і високий професіоналізм наших викладачів – це гарантована запорука успіху!

Отож, щоб через 2 роки, коли вам не вдасться в 11 класі школи отримати 3 сертифікати ЗНО з позитивними оцінками та вступати до якогось закладу на основі свідоцтва за 9 клас, приходьте до нас тепер. Ставайте студентами коледжу сьогодні! Приймальна комісія чекає на вас до кінця робочого дня 14 липня!

За інформацією природничо-гуманітарного коледжу УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.