Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Працю «Гендер для медій» презентували на відділенні журналістики

Підручник, однією з авторок якого є Марія Маєрчик, може стати для студентів інструментом фахової генерації відповідей стосовно гендерної проблематики

0 542
Прес-клуб молодого журналіста «Медіаперспективи» розпочав новий сезон засідань. 12 вересня відбулася зустріч з представницею Інституту народознавства НАН України, відомою дослідницею гендерної та квір-проблематики, викладачкою Національного університету «Києво-Могилянська академія» Марією Маєрчик.
Працю «Гендер для медій» презентували на відділенні журналістики
Володимир Тарасюк, Маріанна Колодій та Марія Маєрчик

Гостя приїхала до Ужгорода поміж іншим представити і третє видання підручника для вишів «Гендер для медій», написану у співавторстві з шістьма колегинями за сприяння Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні. Праця пропонує теорію для журналістики та інших соціогуманітарних спеціальностей.

Відкрив засідання голова клубу Володимир Тарасюк, подякувавши найперше ректорату й декану філфаку Галині Шумицькій за сприяння в забезпеченні приміщення для зборів новими столами й стільцями. Відтак запросив до слова ініціаторку заходу, керівника Центру гендерної освіти УжНУ Маріанну Колодій.

Маріанна Михайлівна зауважила: «Удячна філологічному факультету за те, що постійно відгукуєтеся на різноманітні заходи, які дозволяють підтримувати контакти між підрозділами. Сьогодні – один із таких».

Пані Маріанна спершу представила книжку гості «Ритуал і тіло», підкресливши: ця праця мала на неї особливий вплив. До слова, Маріанна Колодій є координаторкою всіх зустрічей Марії Маєрчик в Ужгороді.

Працю «Гендер для медій» презентували на відділенні журналістики
Студенти-журналісти

«Я народилася в селі Баранинці Ужгородського району, навчалася у Львівському університеті ім. Франка за спеціальністю «Журналістика», захистила дисертацію як історикиня», – розпочала Марія Маєрчик.

Працю «Гендер для медій» презентували на відділенні журналістики
Марія Маєрчик

Після короткої автобіографії гостя повідомила молоді про мовний експеримент, який полягає в тому, щоб вживати фемінітиви (назви на позначення професій, виду діяльності жінок) замість заведеного офіційного чоловічого роду – норми для української мови. Наприклад: історик — історикиня, колега — колегиня, соціолог — соціологиня.

Відтак Марія Маєрчик розповіла власне про «Гендер для медій»: «Інтенсивна праця тривала протягом трьох років. Ми прагнули видати не збірник статей, а саме підручник. Також старалися створити хорошу помічницю для викладачок університету, які читають гендерну теорію. Працю можна використовувати як викладацьку програму. Хотіли дати інструмент для фахової генерації відповідей стосовно гендерної проблематики, зважаючи на критичні думки. Остання ціль – бажання написати підручник, який дотичний до саме нашої культури. Адже найчастіше приклади калькують із західного світу».

Після презентації М. Маєрчик дала можливість студентам висловити свої думки щодо обраної проблематики, а ще – запропонувала представити ідею акції, пов’язаної з університетом і гендерним питанням.

Жваві дискусії юнаків і дівчат під час засідань у прес-клубі «Медіаперспективи» приємно вразили. Які ще заходи влаштують для молодих медівників – читайте згодом.

Ольга Брайлян,
фото, відео Віталія Завадяка
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.