Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Про передбачення генетичних захворювань серед українців говорили ректор УжНУ з професором-генетиком зі США

Під час зустрічі Володимир Смоланка та Володимир Вертелецький домовилися про співпрацю щодо привернення уваги до профілактики вроджених вад у новонароджених на державному рівні

0 415
Професори Володимир Вертелецький та Володимир Смоланка
Професори Володимир Вертелецький та Володимир Смоланка
8 вересня обговорити дальшу співпрацю зустрілися американський науковець, лікар-генетик Володимир Вертелецький та ректор Ужгородського національного університету Володимир Смоланка.

Говорили про можливість передбачення генетичних захворювань серед українців, адже, на жаль, наша країна має доволі високі показники народжуваності діток із вродженими вадами.

Нині треба порушувати питання про те, що Україна може провадити профілактику генетичних захворювань нервової системи фолієвою кислотою – її додають у борошно, яке йде на експорт. А те, що споживають українці, цією речовиною не збагачують – цю ситуацію слід змінювати.

Американський професор з колегами працює над тим, аби відстежувати вади розвитку в українців, зокрема, така робота провадиться на його рідній Рівненщині. Співпраця покликана не лише зафіксувати кількість вроджених вад, а й працювати над профілактикою на державному рівні.

Володимир Вертелецький розповів про те, що вже запущено веб-сайт для медиків, який відображає генетичні проблеми людини наочно. Для передбачення і запобігання вродженим вадам потрібно досліджувати генетичне дерево людини. Володимир Вертелецький стверджує:

Професор Володимир Вертелецький

– Кожен пацієнт – це є диво. І лікар має працювати доти, допоки його це диво цікавить. Лікар, а особливо генетик, має бути вкрай уважним, щоб не проґавити певних відхилень від норми.

Володимир Смоланка влучно підмітив:

Професор Володимир Смоланка

– Справді, молоде покоління візуалізаційне – вони не люблять читати довгі тексти, їм простіше кілька хвилин подивитися, і вони все швидко розуміють. Сайт їм стане у пригоді.

Професор Вертелецький просив ректора нашого університету порушити цю важливу проблему не лише в стінах УжНУ, а й торкнутися її серед ширшої аудиторії: у Міністерстві охорони здоров’я, Всеукраїнській асоціації студентів-медиків, Українській Асоціації нейрохірургів, обговорити це питання разом провідними вченими-медиками із Прем’єр-міністром України.

Координатором цієї програми в нашому університеті є лікар-генетик Еріка Пацкун. Зокрема, в рамках програми відбудуться зустрічі студентів-медиків із професором Вертелецьким, який прочитає їм лекцію на тему: «Дизморфологія. Клінічна генетика – тератологія».

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.