Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Професор УжНУ здобув нагороду впливової міжнародної організації

До 25-річчя з дня заснування Карпатського Єврорегіону відзначили завкафедри міжнародних відносин УжНУ Алена Панова

0 109
Цього року виповнюється 25 років з дня заснування Карпатського Єврорегіону. Нагадаємо, це була перша міжнародна регіональна організація, утворена на спільних кордонах колишнього СРСР та країн Центральної Європи. 14 лютого 1993 року в угорському місті Дебрецені відбулося підписання Угоди про створення Карпатського Єврорегіону з участю міністрів закордонних справ Угорщини, Польщі і України. Пізніше до його складу приєдналися також Словаччина та Румунія. Сучасний масштаб організації – 23 регіони 5-и держав площею близько 150 кв. км та населенням 16 млн.

Професор УжНУ здобув нагороду впливової міжнародної організаціїДнями у Королівському замку Санок з ініціативи польської сторони відбулося урочисте зібрання з нагоди 25-ї річниці заснування Карпатського Єврорегіону. На заході були присутні міністри урядів Польщі і Словаччини, депутати національних парламентів, губернатори прикордонних областей.

Під час промов сторони наголошували на колосальному досвіді прикордонної співпраці, яку напрацював Єврорегіон за два десятиліття та його системоутворювальної ролі у архітектурі міжрегіональних відносин Центральної Європи. Відтак вирішили відзначити осіб, які своєю діяльністю зробили суттєвий внесок у розвиток багатосторонніх зв’язків та зміцнення добросусідських стосунків у рамках Єврорегіону. Всього було вручено 13 відзнак.

Представляючи номінантів, глава польської сторони КЄ Давід Ласек відзначив роль відомого ужгородського дипломата, юриста, професора УжНУ Алена Панова:

– Історія будь-якої організації завжди пов’язана з сильними особистостями. Мені надзвичайно приємно вручити першу нагороду нашому колезі, консулу, професору Алену Панову, який багато років працював представником України в Карпатському Єврорегіоні. Він завжди був мозком і водночас мотором організації. Автор сучасної редакції Статуту, виважений професійний дипломат, хороший менеджер, поліглот. Особливо хотілося б підкреслити його особисту роль у налагодженні партнерських відносин поміж містами, районами, селами України та Польщі. Цей аспект надзвичайно важливий у контексті реалізації спільних проектів по лінії Євросоюзу. Саме його зусиллями було укладено партнерську угоду поміж Ужгородом і Ярославом, яка, зокрема, дала можливість отримати кошти на реставрацію комплексу Совине гніздо в Ужгороді.

Звертаючись до присутніх, професор УжНУ Ален Панов зазначив:

– Карпатський Єврорегіон утворився у дуже складний час розпаду Радянської системи і трансформаційних процесів у Центральній Європі. Його місією було комплексне налагодження системи добросусідських відносин і недопущення виникнення конфліктів у прикордонних регіонах. З часом це надскладне завдання було фактично виконане: у 2000-х Карпати стали одним із найбільш стабільних регіонів у геополітичному розумінні. Організація змінила орієнтири – пріоритетом стала реалізація конкретних проектів розвитку. Де-факто політична складова відійшла на другий план і організувалися два трикутники: Польща-Словаччина-Україна та Угорщина-Румунія-Україна; важливо, що Україна завжди виступала містком, який поєднував усіх учасників. Сьогодні в регіоні знов стало трохи неспокійно і не завжди по-сусідськи затишно. Напевно, є сенс у відновленні діяльності найстаршої міжрегіональної організації, як важливого дипломатичного інструменту. Гадаю нашим національним урядам є над чим замислитися.

Зауважимо, що з 13 осіб, які здобули високу нагороду, Ален Панов був єдиним представником України.

За інформацією кафедри міжнародних відносин УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.