Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Професор УжНУ Василь Лемак став суддею Конституційного Суду України

0 833
Професор УжНУ Василь Лемак став суддею Конституційного Суду України
Василь Лемак
27 лютого Президент України Петро Порошенко призначив двох нових суддів Конституційного Суду. Один з них – доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри теорії держави і права Ужгородського національного університету Василь Лемак.

Уродженець Іршавщини Василь Васильович Лемак закінчив історичний та юридичний факультети Ужгородського університету. З 1993 року працював на різних посадах юридичного факультету. Захистив кандидатську та докторську дисертації, 2009 року обраний членом-кореспондентом Національної академії правових наук України.

Автор сотень наукових статей. Брав участь у розробці проектів законів України: «Про політичні партії», «Про відновлення і збереження національної пам’яті Українського народу». Був включений до складу Наукової комісії Міністерства освіти і науки України (2007-2008), а також до складу групи експертів МОН України з питань ліцензування та акредитації (2005-2009). У складі робочої групи Ради з питань судової реформи України був розробником проекту закону «Про Конституційний Суд України». Перебував у складі Національної конституційної ради, створеної Президентом України. Вчений секретар Західного регіонального центру НАПрН України.

Як відомо, Конституційний Суд України є єдиним і найвищим органом, який гарантує верховенство Конституції України. Він складається з вісімнадцяти суддів – по шість призначаються Президентом, Верховною Радою та з’їздом суддів України. Суддя Конституційного Суду призначається на дев’ять років без повторного права обіймати цю посаду.

До слова, Василь Лемак не перший із наших земляків став суддею КС. 2007–2011 рр. закарпатець Андрій Стрижак очолював Конституційний Суд України.

Іванка Когутич
Фото з мережі Інтернет
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.