Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

«Письменника за прилавком» підтримав автор, якого цитують живі класики☺

Професор УжНУ Роман Офіцинський узяв участь в акції уже увосьме

0 1 276
Роман Офіцинський
Роман Офіцинський
Уже 11-й день триває акція «Письменник за прилавком». І 11 грудня в книжковій крамниці «Кобзар» з читачами зустрічався доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України УжНУ Роман Офіцинський.

У акції, зізнався, бере участь уже увосьме. Жодної не проґавив. Роман Андрійович зазначив: «Цей захід уже має своїх шанувальників. Приємно, що в «Кобзарі» було з півсотні відвідувачів під час тої години, коли я стояв за прилавком. Водночас бачу інтерес до літературного процесу на Закарпатті серед молоді. Левову частку відвідувачів становлять молоді люди».

Спілкуючись з покупцями
Спілкуючись з покупцями

Письменник радо спілкувався з покупцями, для кожного вигадував різні підписи, запитував про тих, кого зазначає в автографі, радо підтримував ініціативу сфотографуватися з гостями. Хоч купувати було нічого: Роман Андрійович свої книги відвідувачам акції просто дарував. «Приємно, що кілька моїх видань поїде в Америку – підписав їх шанувальниці української літератури, мамі іменинниці, якій сьогодні 25 років, тож узяла спеціально для доньки».

Цього разу анонсував вихід своєї поетичної збірки, яка з’явиться протягом наступних двох місяців – уже в новому 2019 році, – під назвою «Жура журавлів». «Письменник за прилавком» – акція, яка здебільшого пропагує художню літературу. Хоча інколи презентують і наукові, й публіцистичні видання. Проте Роман Андрійович намагається відповідати формату акції.

«Письменника за прилавком» підтримав автор, якого цитують живі класики☺«Я радий і за своїх колег, які беруть участь у заході. Сьогодні було двоє письменників за прилавком. Переді мною з читачами зустрічався Андрій Любка, який, до речі, прочитав мою книгу. Зізнаюся, приємно, що її похвалив. Мене цитують живі класики ☺. Дуже втішно таке чути від колег. Хоч я не такий уже маститий письменник: у мене це покликання, а не професія».

«Багато про що ця акція сигналізує. Є питання, які з часом вона допоможе розв’язати в літературному процесі Закарпаття. На мою думку, нам бракує рівноцінного представлення в усіх жанрах. В основному домінує проза. Поезії мало уваги, драматургії – ще менше, а про літературну критику годі й казати. Якщо нема літературної критики, тобто об’єктивної оцінки тенденцій, явищ у письменстві, нема розголосу, то літературний процес дуже збіднений. Ми на це зважаємо, коли проводимо акцію. Вона символічна – не стоїть питання заробити гроші, чи продати книги, а популяризувати творчість і привернути увагу до ширшого літературного контексту України».

Роман Андрійович згадав і про навчальний посібник про екскурсії Ужгородом – своєрідний відгук на запити пересічних громадян. Люди люблять прикладну історію, щоб їм розповіли про те, що вони бачать. У книзі 25 екскурсій, які відображають різні сторони життя Ужгорода – як сьогодні, так і в минулому.

Оскільки фах вимагає наукової роботи, то працює над навчальними посібниками та монографіями. Але найбільш комфортно професору-письменнику в художній літературі, де не потрібно документувати й підтверджувати будь-яку дію. Де можна розкрити все вільно, як відчуваєш, без додаткових аргументів.

Ірина Неменуща для Медіацентру УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.