Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Увага! ДІТИ чекають…

Сніжана Колодій відвідала Свалявський та Часлівецький дитячі заклади

0 1 140
Увага! ДІТИ чекають...
Кожна дитина зазвичай народжується зі світу любові. Та, на жаль, не всі діти потрапляють до світу, де панують любов і злагода.

Увага! ДІТИ чекають...

У Часлівецькій школі-інтернаті

Сніжана Колодій, співробітник кафедри політології та державного управління факультету суспільних наук, днями відвідала таких діток у двох закладах нашого краю: Свалявському обласному будинку дитини та Часлівецькій загальноосвітній спеціальній школі-інтернаті I-II ступеня Закарпатської обласної ради. Для неї ці поїздки вже стали невід’ємною частиною життя.

Увага! ДІТИ чекають...

У закладі в селі Часлівці зараз навчається і проживає 68 учнів віком від 6 до 17 років. З ними працюють 43 педагогічні працівники, 3 лікарі, 3 медсестри, психолог, соціальний педагог, юрист та логопед. Діти тут потребують корекції розумового та (або) фізичного розвитку, соціально-психологічної підтримки та реабілітації, відповідних умов для їх успішної соціальної та фізичної адаптації, життєтворчості.

«Мені не давала спокою думка: чому в окремих дітей така слабка пам’ять і уява? Мислення їх чомусь уявляється кволим. Як часто доводиться чути від людей: нічого не вийде з цієї дитини, безнадійна… Хочеться сказати: не поспішайте з висновками — на нашій совісті дитина. Мета школи в Часлівцях — допомогти такій дитині знайти своє місце в житті. Для цього слід розвивати і її самостійність», — коментує Сніжана.

Увага! ДІТИ чекають...

Для дітей у школі створені досить комфортні умови, а працівники школи-інтернату намагаються розвивати у своїх вихованців усілякі вміння й таланти. До прикладу, для всебічного та гармонійного розвитку учнів у школі працюють гуртки: «Хоровий», «Вишивальна справа», «Комп’ютерної грамоти», «Умілі руки», «Джерельце», «У світі казки».

Працюючи разом, створюючи щось своїми руками, вони позбуваються психологічного напруження. Найкращі роботи вихованців зберігають у шкільному музеї. Співробітники закладу розповідають: «У нашій школі постійно діє виставка вишивок, виробів з паперу, з природних матеріалів. Кращі роботи учнів відзначені на різних виставках народно-прикладного мистецтва».

Увага! ДІТИ чекають...

На базі школи-інтернату 2003 року створений музей народознавства. Унікальний та надзвичайно цікавий, вміщує понад 120 експонатів, має три експозиційні відділи: старовинні речі, народні костюми, ткацтво та сучасна вишивка. Всі експонати зібрані з навколишніх сіл — Часлівців, Довгого Поля, Коритнян. Керує музеєм Марія Ворожильник.

Увага! ДІТИ чекають...

Сніжана Колодій з подарунками

Пані Марія розповідає, що у відділі сучасної вишивки переважно речі, виготовлені дітками зі школи-інтернату. Наявність на території закладу такого музею – це чудова можливість для вихованців дізнатися про минуле, порівняти його з сучасним.

Сніжана Колодій розповідає, що діти з великим запалом сприйняли приїзд гостей, тішилися подарунками: «Безмежно дякую всім, хто долучився до благодійної ініціативи, а це Сільвія Рибар, Вікторія Хававка, Іван Євтушок, Анастасія Іванчо, Іванна Станчук. Додам, що серед помічниць є й студентки УжНУ. Є й такі, що побажали залишитися анонімними благодійниками».

У Свалявському обласному будинку дитини виховуються 110 дітей віком до трьох років, поділені на понад 10 груп. Цього разу, як і минулого, Сніжані вдалося відвідати дві: «Ластівку» та «Сонечко». Діти отримали предмети гігієни, підгузники, солодощі, інші речі.

Увага! ДІТИ чекають...

У Свалявському дитбудинку

«Робити добро – це здатність відгукнутися на чужий біль. Життя таке коротке. Хотілося б до кожного донести моє переконання – робити добре діло надзвичайно легко. Добро може зробити кожен. Це не обов’язково має бути щось грандіозне. Небайдужість і бажання допоможуть. А бачити перед собою вдячні очі, особливо дитячі, – напевно, найвища з нагород», – переконана Сніжана.

Увага! ДІТИ чекають...

«Безмежно дякую колективу персоналу обласного Будинку дитини за турботу до немовлят! Ці люди обрали для себе таку непросту справу: свідомо, чесно й самовіддано, по-батьківськи турботливо в усьому допомагати дітям, позбавленим материнської ласки. І якими б не були випробування на цьому шляху, вони завжди вірні своєму покликанню. Щира вдячність їм за неспокій, дивовижну щедрість душі, благородство помислів. Нехай їх старання завжди будуть на радість дітям».

Сніжана дякує і тим, хто допоміг у реалізації благодійного візиту: «Безмежно дякую всім тим, хто долучився до благодійної ініціативи, а це Алла Красько, Юлія Тяско, Андріана Руснак, Віта Железняк, Мар’яна Куцин, а також тим, хто побажав залишити своє ім’я у таємниці».

Увага! ДІТИ чекають...

Зауважимо, що Свалявський обласний будинок дитини відкрили 1 червня 1980 року. Його споруджували коштом держави, але велику частку склало зароблене в ході так званих суботників. Тому в Міжнародний день захисту дітей цей заклад має подвійне свято. На цьогорічне його відзначення працівники будинку дитини запросили й пані Сніжану, адже вона там уже своя.

Катерина Хижняк за інформацією Сніжани Колодій
Фото Сніжани Колодій
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.