Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Голова КСУ: Закон Ківалова-Колесніченка неконституційний: якщо порушена процедура, нема сенсу розглядати змістову частину

Голова Конституційного Суду України Станіслав Шевчук прокоментував недавнє рішення очолюваного ним органу

0 103
З обранням минулого тижня Голови Конституційного Суду України фактично завершилася конституційна бездіяльність. За тиждень з новим очільником КСУ встиг ухвалити кілька рішень, одне з яких – визнання неконституційним так званого «закону Ківалова-Колесніченка». Деякі оглядачі назвали його революційним, інші – відкритою скринею Пандори.

Пан Шевчук прокоментував рішення Конституційного Суду щодо нелеґітимності згаданого мовного закону:

Голова КСУ: Закон Ківалова-Колесніченка неконституційний: якщо порушена процедура, нема сенсу розглядати змістову частину Станіслав Шевчук, Голова Конституційного
Суду України
– Дуже добре, що рішення суду стали актуальними, їх починають вивчати, читати, ставити питання, що буде далі. Далі суд буде працювати щодо інших подань, звернень і конституційних скарг. Щодо цього рішення, то суд вирішив, що процедура ухвалення закону, про який ідеться, є неконституційною.

Дуже системні були порушення. У тому числі не тільки порядок голосування, що відбувався тоді у залі, а й порядок розгляду, й інші вимоги до цього процесу.

Що стосується «скрині Пандори», я вважаю, що не треба панікувати з цього приводу. Якщо будуть брутальні порушення законодавчого процесу, звичайно, будемо реагувати. А що стосується того (є такі твердження), що тепер усі закони ось так можна визнати неконституційними, – це сміливе ствердження деяких авторів, політологів або політиків.

Коли рішення виходить, особливо таке, яке має великий резонанс, звичайно, не всім воно подобається. Є ті, хто хоче його вдосконалити. Є різні думки. Це нормально. Головне, що суд дав відповідь: цей закон неконституційний. Є загальний підхід: якщо процедура порушена, то немає сенсу розглядати змістову частину. Який сенс розглядати змістову частину, коли відбулося порушення процедури ухвалення закону? І ці аргументи зазначені в самому тексті рішення.
Радіо Свобода
фото з мережі Інтернет
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.