Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Старшокласники Мукачівщини прагнуть стати істориками

Професійно-орієнтаційну поїздку до шкіл Мукачівського район вдруге за рік мали викладачі кафедри України УжНУ

0 514
14 грудня професійно-орієнтаційну поїздку в Мукачівський район вдруге протягом цього року здійснили власним коштом представники кафедри історії України Ужгородського університету.
Старшокласники Мукачівщини прагнуть стати істориками
Карта профорієнтаційного маршруту

У лютому вони спілкувалися з учнями 10–11-х класів Великокоропецької, Залужанської, Макарьовської шкіл. Такі відвідини стали можливими за сприяння й особистої участі заступника голови Мукачівської районної державної адміністрації, доцента кафедри історії України Олександра Богіва. Про це йшлося в нашому матеріалі «Тонкощами професії історика зацікавлювали випускників Мукачівщини».

Цього разу колега-доцент О. Богів запропонував інший маршрут, що передбачив плідні й насичені зустрічі в загальноосвітніх школах Нового Давидкова (директор Василь Хайнас), Великих Лучок (Надія Рубіш) і Станова (Юрій Пайда).

Старшокласники Мукачівщини прагнуть стати істориками
Розмова зі старшокласниками Новодавидівської ЗОШ

Зі старшокласниками Мукачівщини розмовляли завідувач кафедри історії України, професор Роман Офіцинський, доценти Юрій Данилець і Василь Міщанин. Оскільки обрана карта маршруту мала дорожні сюрпризи, бракувало вказівників і порад місцевих подорожніх, довелося доволі часто вмикати навігатор.

У Новодавидківській школі, вихованцями якої є відомі в краї вчені, доктори історичних наук, професори Іван Гранчак (1927–2000) та Юрій Сливка (1930–2017), старшокласники підготували гостям низку запитань щодо особливостей навчального процесу під час оволодівання фахом історика. Було дуже приємно дізнатися, що активні учасники районних й обласних олімпіад і конкурсів одинадцятикласниця Олівія Пічкар і десятикласник Степан Микуланинець бажають присвятити своє життя науці про минуле людства. Зокрема й через те, що вікно можливостей для них збагатилося спеціалізацією «Американістика», котру запровадила кафедра історії України на бакалавраті.

Старшокласники Мукачівщини прагнуть стати істориками
З учнем, який виконував роль Діогена (Іван Сенчнко) на відкритому уроці

У Великих Лучках візитерами опікувалися директор школи Надія Рубіш, заступник директора з навчально-виховної роботи Віра Рубіш і вчитель історії Василь Балог. Власне, весь мобільний педагогічний колектив живе з девізом: «Успіху досягає той, хто його прагне». Нашу увагу відразу привернув оригінальний шкільний розклад із пересувними фішками, котрому майже 40 років та який дуже зручний у користуванні, надто коли потрібно оперативно замінити відсутнього з поважних причин учителя. На згадку залишилася й світлина з учнем, який виконав роль давньогрецького мудреця Діогена на відкритому уроці з української літератури. Саме у 9-му класі вивчали оповідання Івана Сенченка «Діоген» (1939).

Старшокласники Мукачівщини прагнуть стати істориками
Рухомому розкладу з фішками у великолучківській школі майже 40 років

Це одна з найбільших сільських шкіл області, де навчається близько тисячі учнів, а трудиться майже 80 педагогів. Загальна площа шкільних приміщень перевищує 7 тисяч квадратних метрів. Нещодавно тут скористалися коштами, котрі отримує Україна за Кіотським протоколом, і замінили старі вікна новими – енергоощадними, перекрили частину даху. Наступного року школу покине понад сорок випускників. Більшість розмірковує над тим, де здобути вищу освіту. Ужгород зовсім поряд, проте не всіх влаштовують побутові умови й розподіл кімнат в університетських гуртожитків, бо ж представників Мукачівщини поселяють чи не в останню чергу.

Старшокласники Мукачівщини прагнуть стати істориками
Чимало випускників Станівської школи стали істориками

На цьому зробили головний акцент й учителі та учні Станівської школи. Тут ужгородськими гостями гостинно опікувалися директор Юрій Пайда, вчитель історії Антоніна Данашевська і сільський голова Іван Йовбак. Станово знамените однойменною археологічною культурою (доба пізньої бронзи, ХІV–ХІІ ст. до н.е.), а також тим, що чимало її випускників здобули диплом історика саме в Ужгородському університеті.

Загалом представники кафедри історії України у своїх виступах присвятили чимало часу роз’ясненню особливостей вступної кампанії та зовнішнього незалежного оцінювання 2018 року. Щирі бесіди, які промайнули в невимушеній та довірливій атмосфері, переконують, що найближчого літа лави студентів-істориків нашої альма-матер значно поповнять вихідці з Великих Лучок, Нового Давидкова, Станова та інших сіл Мукачівського району.

За інформацією доцента кафедри історії України УжНУ Василя Міщанина
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.