Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Чому важливо стати членом студентської профспілки

Щоб вступити до профспілки студентів УжНУ, треба звернутися до голови профбюро факультету й написати відповідну заяву

0 355
Чому важливо стати членом студентської профспілки
Профспілка студентів Ужгородського національного університету представлена на факультетах членами профбюро. Доволі важко відразу зрозуміти суть роботи цієї структури (особливо новачкам-абітурієнтам), не поринувши в атмосферу її діяльності. Саме тому ми вирішили розповісти докладніше про цю спілку, аби знати, які її повноваження і за чим сюди можна звернутися.

Що ж таке профбюро? Просто кажучи, це організація, яка представляє політику профспілки на кожному факультеті. На неї покладено функції збору, систематизації і зберігання інформації про кожного студента, контролю нарахування стипендій, поселення до гуртожитків, залагодження конфліктів (якщо такі трапляються) під час навчального процесу, допомоги в організації студентських заходів тощо.

Не слід плутати профспілку зі студентською радою університету. По-перше, студентські ради виникли набагато пізніше від профкомів; по-друге, більшість студентських рад постали на базі колишніх профспілок. Найголовніша різниця між цими двома студентськими демократичними організаціями в тому, що ради не збирають членських внесків, а отже, є залежними від адміністрації вищих навчальних закладів. Звісно, легше працюється тоді, коли у виші ці органи студентського самоврядування співпрацюють як одна система. Як-то кажуть: одна голова добре, а дві – краще.

Очолює кожне профбюро голова, котрого обирають студенти факультету. Ми поспілкувалися зі Світланою Дашковською, головою профбюро юридичного факультету УжНУ.

  •  Світлано, хто входить до вашого осередку?

– Профбюро нашого факультету складається з голови (це я 🙂 ) та його заступника (Яна Андрійцьо). Також у кожній групі на кожному курсі є профорг. Він виконує всілякі доручення, наприклад, коли треба організувати збори, зібрати якісь документи, поінформувати студентів про певні події тощо.

  • І як працюєте?

– Раз на місяць влаштовуємо збори профбюро, де повідомляємо потрібну інформацію, розповідаємо про заходи, які будуть проводитися. А голови профгруп уже доводять це до відома студентів. Я роз’яснюю, що конкретно вони мають зробити і в який термін це має бути виконано. Якщо з’являється якась термінова інформація, то збори можуть скликатися й позачергово.

  • Які обов’язки маєте особисто?

– Так офіційно? 🙂 Ну, гаразд. Отакі:
1) мати детальну інформацію про кожного студента, що має якісь пільги; збирати документи, які це підтверджують і передавати безпосередньо у профком;
2) реалізувати різноманітні заходи, які ініціюються профкомом: привітання із 8 березня, Днем святого Валентина, Новим роком та іншими святами;
3) залучати студентів до участі в різних благодійних акціях (наприклад, уже вкотре беремо участь у «Від серця до серця»), соціальних флешмобах, зборах благодійних коштів, суботниках тощо;
4) повідомляти студентам інформацію, яка стосується їх безпосередньо: накази ректора, про певні зміни у навчальному процесі тощо;
5) допомагати в організації та проведенні Дня факультету.

  • З ким співпрацює профбюро?

– З політичними партіями і різними прибутковими організаціями ми не співпрацюємо. Долучаємося до заходів Червоного Хреста. Наприкінці осені чи взимку розповсюджували марки Червоного хреста по факультетах: усі охочі могли купити їх, а вторговані за них гроші йшли безпосередньо в Червоний хрест. Ще співпрацюємо з організацією «Серце до серця». Цього року збирали гроші діткам з вадами слуху, щоб можна було їм придбати слухові апарати.

  • Як можна стати членом профспілки?

– Членом профспілки може стати будь-який студент університету. Кожен отримує профспілковий квиток, який слід мати при собі при будь-якому зверненні до ПКС. Для того, щоб вступити до ПКС УжНУ, студентові треба звернутися до голови профбюро факультету й написати відповідну заяву про вступ. Студенти, які бажають вступити до профспілки, датують заяви 1 вересня, тобто числом, коли вони офіційно починають навчання в університеті. Членами профспілки офіційно стають теж із 1-го вересня.

Тож якщо у вас виникли якісь непорозуміння щодо нарахування стипендій, цікавитеся поселенням до гуртожитку,  захотіли взяти участь у студентських заходах, – звертайтеся до профспілки і пам’ятайте, що її членом може стати кожен студент!

Марія Чаварга,
студентка відділення журналістики
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.