Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Студентам УжНУ розкривали секрети успішного спікерства

Катерина Сапнова зі Школи ораторського мистецтва в Києві назвала основні причини комунікаційних невдач й пояснила, як їх долати, дала рекомендації для успішного й ефективного виступу

0 186

Студентам УжНУ розкривали секрети успішного спікерства

Нещодавно у читальному залі Наукової бібліотеки УжНУ відбувся відкритий майстер-клас для студентів вишу «Мистецтво говорити гарно» від топ-спікера, голови ШОМ (Школи ораторського мистецтва) у Києві, одної з перших студенток, що виявили інтерес до «YEP!» Катерини Сапнової.
Студентам УжНУ розкривали секрети успішного спікерства
Тетяна Бутурлакіна

Відкрила захід директор Центру кар’єри УжНУ, доцент Тетяна Бутурлакіна, яка привітала присутніх і представила промовицю аудиторії. Катерина теж студентка, тому спільну мову з нашою молоддю знайшла дуже швидко. Також пані Тетяна наголосила на тому, що т. зв. неформальна освіта дає можливість студентам стежити за найновішими тенденціями у світі й разом із ним переживати всі інновації та нововведення.

Відтак перейшли до майстер-класу, під час якого Катерина Сапнова поділилася з присутніми секретами успішного й ефективного виступу. Назвала основні причини комунікаційних невдач. Наприклад, страх перед публікою, який входить у ТОП 5 найпоширеніших фобій у людей. Звідки він береться і як з ним боротися, Катерина й розповіла. Один із способів побороти цей страх – записати перед виступом на папірці всі погані думки й хвилювання, якими переймається людина в той момент. Це допоможе залишити весь негатив на аркуші й «не брати» його з собою на сцену.

Студентам УжНУ розкривали секрети успішного спікерства
Катерина Сапнова

Також одним із найважливіших факторів, які впливають на успішність виступу, є зоровий контакт, міміка спікера та його жести. По-перше, спікер зобов’язаний приділяти увагу всім присутнім, а тому його погляд має відчувати на собі кожен. Допомагає у цьому метод «Метро»: спікер візуально накладає на аудиторію літеру М, таким чином своїм поглядом охоплює весь зал.

Катерина поділилася з присутніми й декількома лайфгаками щодо переміщення промовця в просторі і розповіла про правило «трьох зон». Цікаво, що під час виступу не варто робити великих кроків – вони мають збігатися з розміром вашої ноги; коли ви закінчили одну тезу й хочете перейти до іншої чи змінити тему розмови – слід змінити місце перебування: просто зробіть декілька кроків управо чи вліво або ж станьте трохи вперед, кроки назад – табу для промовця, адже вони сприймаються як його невпевненість; якщо вам треба акцентувати увагу аудиторії на чомусь – станьте в центрі.

Студентам УжНУ розкривали секрети успішного спікерства
Катерина Сапнова

Також обговорювали, як має звучати голос спікера та яким повинен бути темп розмови. До прикладу, чим більша аудиторія, тим повільнішою має бути ваша розповідь: «Але пам’ятайте: ви повинні говорити просто нешвидко, а не так монотонно, щоб люди засинали під час вашого виступу!» – зауважує Катерина.

Кінцевою зупинкою майстер-класу виявилося обговорення слів-паразитів у мовленні спікера й те, як боротися з цим явищем. Найголовніше – звернути свою увагу на те, що ви їх використовуєте, й постійно пам’ятати про це, так ви зможете контролювати чистоту своєї мови.

Щоб аудиторія ефективніше сприймала сказане, Катерина брала собі у поміч добровольців із залу, які радо експериментували й училися секретів успішного спікера. Завершили тренінг спільними фото, селфі й жвавим обговоренням почутого.

Студентам УжНУ розкривали секрети успішного спікерстваДо слова, працівники Наукової бібліотеки УжНУ влаштували виставку книг для учасників майстер-класу «Мистецтво говорити гарно».

Юлія Шипович
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.