Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Студенти УжНУ дізнавалися про можливості міжнародного обміну за програмою ім. Фулбрайта

Крім того, молодь почула про винайдення «сексуальності» та продукування етнографічних знань на зламі XIX-XX століть

0 608
Студенти УжНУ дізнавалися про можливості міжнародного обміну за програмою ім. Фулбрайта
Аудиторія заходу виявилася численною
Другий навчальний тиждень в УжНУ розпочали пізнавально: всі охочі студенти мали можливість ознайомитися з можливостями міжнародної програми ім. Фулбрайта та послухати лекцію викладачки Києво-Могилянської академії.
Студенти УжНУ дізнавалися про можливості міжнародного обміну за програмою ім. Фулбрайта
Мирослава Лендьел

Розпочала захід проректор Мирослава Лендьел, яка привітала присутніх з початком нового навчального року, а відтак представила гостей – менеджера проекту «У продовження фулбрайтівського досвіду: академічні та культурні обміни між університетами України», аспірантку історичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка Марію Кравченко та кандидата історичних наук, старшу наукову співробітницю НАН України, викладачку Києво-Могилянської академії, також випускницю фулбрайтівської програми, дослідницю гендерної та квір-проблематики Марію Маєрчик.

Марія Кравченко розповіла, що лекція в Ужгородському університеті перша, яка відбувається в рамках проекту «У продовження фулбрайтівського досвіду: академічні та культурні обміни між університетами України», присвяченого святкуванню 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між Україною та США і 25-річчя діяльності Програми академічних обмінів ім. Фулбрайта в Україні.

Студенти УжНУ дізнавалися про можливості міжнародного обміну за програмою ім. Фулбрайта
Марія Кравченко

Відтак гостя перейшла до презентації можливостей, які пропонує програма Фулбрайта, розповіла про вимоги до кандидатів і те, що отримують переможці, а також про програми обмінів, пропоновані Посольством США в Україні. Докладніше про Програму Фулбрайта можна дізнатися на сайті проекту.

Студенти УжНУ дізнавалися про можливості міжнародного обміну за програмою ім. Фулбрайта
Марія Маєрчик

Після цього перейшли до лекції на тему «Винайдення «сексуальності» та продукування етнографічних знань: націоналізм, колоніалізм та емансипація на рубежі ХІХ-ХХ століть». Марія Маєрчик (до речі, уродженка Ужгордщини) розказала про те, як в неї зародилася ідея досліджувати сексуальність, і презентувала книгу «Етнографія статевого життя й тілесності» – працю, з якої почалися наукові пошуки дослідниці.

У ході лекції присутні дізналися, що поняття сексуальності з’явилося в ХІХ столітті у зв’язку з появою і розвитком капіталістичних суспільств як механізм нагляду і контролю за народонаселенням. В українській культурі, про що свідчать праці етнографів, ідея сексуальності відома здавна, що виявлялося в різних народних традиціях, як-от: дошлюбні ночівлі молоді, дошлюбні та шлюбні практики, гра в притули тощо. Проте саме слово «сексуальність» у вітчизняній літературі з’явилося лише у 1906 році, а в словниках – з 1910-го.

Завершила лекцію пані Марія висновками про своє бачення сексуальності у традиційній українській культурі, після чого відповідала на питання присутніх.

P.S. До слова, у вівторок, 12 вересня, о 12.30, у прес-клубі молодого журналіста «Медіаперспективи» (ауд. 406 головного корпусу УжНУ) Марія Маєрчик презентує свій підручник із гендерної теорії для журналістики та інших соціогуманітарних спеціальностей «Гендер для медій». Тож запрошуємо всіх охочих!
Галина Кришінець
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.