Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Студентам УжНУ розповіли про виборчу систему в Україні і можливості її вдосконалення

Представники ГО «Центр UA» переконували: будь-яка система працює неефективно, якщо якість роботи не пильнують, а пильнувати повинні виборці, особливо молоді

0 115
Сучасна виборча система в Україні у різний спосіб доводить власну неефективність. У Верховній Раді громадян здебільшого представляють ті, хто працює не в інтересах виборців, а своїх спонсорів. Про те, чому систему треба змінити і що варто зробити, аби вибори справді були волевиявленням народу, – розповіли журналістам, рекламістам і піарникам, політологам, історикам та міжнародникам УжНУ представники ГО «Центр UA». У рамках Всеукраїнського туру «ЗміниТИ» 7 грудня вони провели інтерактивну лекцію для ужнівців.

Студентам УжНУ розповіли про виборчу систему в Україні і можливості її вдосконаленняРозпочала захід проректор Мирослава Лендьел, яка зазначила, що Україна перебуває на шляху реформування виборчої системи. Представники політикуму повинні представляти народ. У країнах зі сталими демократіями виборча система консервативна, бо вона створює систему гри, за якою живе держава. Якою буде виборча система, якими будуть громадяни, залежить від усіх українців, і передусім – від молоді. Тож проректор підкреслила важливість освітніх заходів, які тривають в усій Україні завдяки організації «Центр UA» та подібним проектам.

Всеукраїнський тур «ЗміниТИ»: Взаємодія заради змін» організований ГО «Центр UA» спільно з експертами коаліції Реанімаційний пакет реформ та аналітичного центру CEDOS, представниками міністерств – охорони здоров’я, освіти і науки, а також фінансів. Активісти визначають метою освітніх заходів, які провадять у різних містах, залучення найактивніших спільнот країни до вироблення нової державної політики.

Студентам УжНУ розповіли про виборчу систему в Україні і можливості її вдосконалення
Андрій Андрушків

Керівник проекту в ГО «Центр UA», ведучий авторських програм на «Громадському телебаченні» та «UA Суспільне», доповідач «TedX Київ» Андрій Андрушків на початку інтерактивної лекції зауважив, що з УжНУ заочно знайомий, оскільки у 1982 році фізичний факультет цього вишу закінчила його мама. Відтак запропонував чотирьом охочим студентам підійти до його колеги й спільно замовити піцу для всіх учасників лекції опісля завершення заходу.

Студенти, безумовно, збадьорилися, при цьому не підозрюючи, що цей хід – не просто активізація їхньої уваги до кінця лекції, а й реальний приклад того, що ми отримуємо, коли особи, котрі не враховують наші смаки й не запитують про них попередньо, розпоряджаються грошима й замовляють піцу, яка їм до вподоби. Відбиття схожих процесів сьогодні є в українському політикумі, коли за наші гроші, себто податки, народні обранці діють зовсім не в наших інтересах.

Андрій Андрушків розповів, що для своїх лекцій використовує ідеї інституціоналістів, які вважають, що успіх держав залежить від успіху інституцій. На прикладі різних країн він доводив, що важливіше не те, скільки у вас ресурсів, а як і хто ними розпоряджається. Напрями державної політики в Україні за один день визначає парламент. Депутатів ВР ми обираємо за змішаною системою, яка складається з тих, кого обирають за мажоритарною системою (225 депутатів) і тих, хто обирається за пропорційною із закритими партійними списками (225 депутатів). Представник проекту ГО «Центр UA» переконаний, що така система неефективна, оскільки депутати, обрані за мажоритаркою, обіцяють виборцям зовсім не те, що можуть виконати на місцях: переважно 80% обіцянок не стосуються роботи у парламенті. Обрання кандидатів партій за закритими списками теж неефективне, оскільки попередні вибори показали, що чимало осіб просто купують собі місця. Вартість у списку партій, які могли пройти до ВР, на минулих виборах коливалася у межах 3–5 мільйонів доларів, навіть 9 мільйонів. Пройшовши до ВР, така людина просто «відбиватиме» гроші, які заплатила за себе чи заплатили за неї, – переконаний Андрій Андрушків. Ще одна загроза закритих списків, що на початку в них представлені зірки, відомі діячі, а з третього десятку у переліку йдуть дуже різні люди, переважно з непрозорим минулим.

Студентам УжНУ розповіли про виборчу систему в Україні і можливості її вдосконаленняТож активісти почали працювати на вироблення повного циклу державної політики, коли рішення суспільно обговорюються, а не ухвалюється за зачиненими дверима. Громадська організація «Центр ЮА» після тривалих перемовин з журналістами, активістами, закордонними інституціями, депутатами, громадянами, бізнесменами в різних куточках України дійшла до розуміння того, як зробити парламент більш підзвітним. Напрацювали, зокрема, три складові нової системи:

  • суб’єктом виборчої системи повинні бути партії, а не одиночні депутати; і партії повинні працювати колективно;
  • повинна бути збережена квота регіону;
  • у кандидатів має бути рейтинг, що передбачає змагання, а не купівлю голосів і місць у списку.

Коли виборець бачить, що впливає на щось, буде більш активно брати участь у політичному житті І значно ефективніше стануть працювати депутати, бо відповідатимуть перед виборцями свого регіону, – переконані активісти.

Студентів УжНУ представники ГО «Центр ЮА» закликали читати політичні програми, цікавитися виборчим процесом. Аби визначити доброчесних, треба переглядати їхні біографії, що сьогодні дозволяють сайти організацій, зокрема руху «Чесно», де представлено понад 90 біографій політиків. Будь-яка система працює неефективно, якщо якість роботи не пильнують. А пильнувати повинні виборці, особливо молоді. Натомість нині державну політику формують пенсіонери, які обирають депутатів, а молодь переважно не цікавиться процесом.

Відтак наприкінці інтерактивної лекції Андрій Андрушків ще раз наголосив, що молодь повинна мислити критично, цікавитися політикою, аби в результаті не їсти ту піцу, яку замовила більшість, коли вам вона не до смаку.

Наталія Толочко
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.