Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Студенти-історики побували на екскурсії у Середньому

Ініціатором та екскурсоводом у цій поїздці був викладач археології доцент Ігор Прохненко

0 4 010
Лекції, семінари, самостійна робота потребують часу, опрацювання літератури, а також тривалого перебування в одному й тому ж місці. Та й прочитати про щось – добре, побачити це – ще краще. Саме тому студенти історичного факультету нещодавно відвідали Середнянський замок.

Студенти-історики побували на екскурсії у Середньому

Студенти-історики

Студенти-історики побували на екскурсії у Середньому

Ігор Прохненко зі студентами

Студенти-історики побували на екскурсії у Середньому

Ініціатором та екскурсоводом у цій поїздці був викладач археології доцент Ігор Прохненко. Слухаючи тематичні спецкурси та вивчаючи дисципліни «Основи археології» й «Актуальні проблеми археології», студенти дізнаються цікаві факти про відомі та невідомі пам’ятки, про нові важливі відкриття, які змінюють уяву про хід історії. Вельми примітним у цих аспектах є Середнянський замок, який, згідно з найпоширенішою думкою, зведено у ХІІІ ст. тамплієрами. Однак, як виявилося, це не зовсім так.

Студенти-історики побували на екскурсії у Середньому

Привівши студентів до вежі-донжону, Ігор Прохненко зазначив, що, залучивши до дослідження споруди своїх зарубіжних друзів-учених і спираючись на власні напрацювання, він з’ясував, що пам’ятка все-таки зведена не в ХІІІ ст. і не тамплієрами. Зокрема, розкопки показали, що найдавніший горизонт датується пізнішим періодом – скоріше XVI ст., а не ХІІІ. Висновки угорського фахівця із середньовічної архітектури вказують на те, що для замку характерні елементи ренесансного стилю, поширеного у XVI ст., вирок словацького знавця будівельного каменю та цегли теж на користь XVI ст.

Під час розповіді викладача студенти оглянули руїни вежі-донжону, а потім послухали про неї факти, котрими поділився 9-річний хлопчик Артем, який приїхав на вихідні до бабусі та приєднався до екскурсії. Насамкінець історики ознайомилися з місцем майбутніх  розкопок. Адже влітку наступного року саме на території Середнянського замку проходитиме традиційна археологічна практика першокурсників історичного факультету.

За інформацією Юрія Офіцинського,
магістранта історичного факультету
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.