Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Студенти та викладачі УжНУ прослухали лекцію про освітні програми й стипендії ЄС

Розповідала менеджер з індивідуальних можливостей Національного Еразмус+ офісу в Україні Катерина Жданова

0 352
Студенти та викладачі УжНУ прослухали лекцію про освітні програми й стипендії ЄС
Студенти та викладачі УжНУ прослухали лекцію про освітні програми й стипендії ЄС
Днями представництво Європейського Союзу в Україні влаштувало в УжНУ лекцію-дискусію «Освітні програми ЄС: можливості для студентів та викладачів». Розповідала про програми й стипендії, фінансовані ЄС для українських громадян, менеджер з індивідуальних можливостей Національного Еразмус+ офісу в Україні Катерина Жданова.

Нагадаємо, Erasmus+ – це програма Європейського Союзу у сфері освіти, професійної підготовки, молоді та спорту на період 2014–2020 років. Вона пропонує можливості студентам, аспірантам, викладачам та адміністративному персоналу навчальних закладів з усього світу. Щорічно вищі навчальні заклади України мають змогу організовувати викладання та підвищення кваліфікації для працівників на основі укладання угод з ВНЗ країн Європи. Відтак у європейських вишах уже навчалися та навчаються 2000 українських студентів та 1456 викладачів, серед яких і адміністративний персонал.

Цього разу Катерина Жданова докладно ознайомила присутніх із програмами Кредитної мобільності «КА1» та Ступеневої мобільності «КА2».

Студенти та викладачі УжНУ прослухали лекцію про освітні програми й стипендії ЄС

«Щоб узяти участь у Міжнародній кредитній мобільності ERASMUS+ ви повинні бути студентом або працювати в навчальному закладі», – зауважила спікер, додавши, що організатором «К1» є заклад країни – члена програми спільно із вишем України. Долучитись до «КА1» можуть студенти усіх освітніх рівнів – бакалаври (окрім першого року навчання), магістри та аспіранти у різних галузях знань; викладачі у різних галузях знань, а також адміністративний персонал відповідно до їх сфер компетенції (особливо, якщо вони відповідають за управління або фінансове адміністрування міжнародних проектів).

Тривалість кредитної мобільності для студентів – від трьох до дванадцяти місяців, для викладачів – від п’яти днів до двох місяців.

Варто зазначити, що українські студенти отримуватимуть стипендію 750–850 євро/місяць, а викладачам та адміністративному персоналу виділятимуть 100–160 євро/на день протягом терміну стажування, викладання чи підвищення кваліфікації.

Гостя з Києва наголосила на важливості Міжінституційної угоди, що підписується після надання ґранту та визначає обсяги, види та галузі наук, а також правила участі в мобільностях. Щоб долучитися до Кредитної мобільності, слід поцікавитися у відділі міжнародних зв’язків рідного ВНЗ щодо наявності відкритих конкурсів та умов участі у них, відтак перевірити закордонний паспорт, підготувати необхідні документи та вчасно їх подати.

Пані Жданова назвала умови участі та критерії відбору у конкурсі:

  • Для студентів це навчальний цикл (бакалаврат, магістратура чи аспірантура), курс навчання (окрім 1-го курсу), галузь освіти (спеціальність, спеціалізація); рівень знання іноземної мови; рейтинг успішності студентів та рекомендації викладачів.
  • Для викладачів: галузь освіти – спеціальність, спеціалізація; знання іноземної мови; рейтинг викладачів закладу.
  • Для спіробітників: професійна галузь – управлінські, адміністративні, фінансові компетенції; рівень знання іноземної мови.
  • Для усіх кандидатів: наявність дійсного закордонного паспорта; вчасне подання необхідних документів,оформлених відповідно до вимог конкурсу.

Студенти та викладачі УжНУ прослухали лекцію про освітні програми й стипендії ЄС

Більш докладно пані Катерина ознайомила ужнівців із Ступеневою мобільністю «КА2», яка полягає у спільних магістерських програмах. «Не важливо, скільки вам років та коли ви закінчили ВНЗ. Усе, що потрібно, – це мати дипломом бакалавра або навчатись на IV курсі, знати англійську мову та мати бажання (!)», – зауважила менеджерка.

Спільна магістерська програма дає змогу отримати спільний, двосторонній чи багатосторонній диплом, навчатися у щонайменше двох країнах-учасницях партнерства. Тривалість цієї програми – 12, 18 та 24 місяці. Студенти, які пройшли конкурс, можуть отримати стипендіальні пакети.

Подавати заявки на «КА2» варто у жовтні (листопаді) – січні (лютому). Обрати магістерську програму можна на сайті навчальних програм.

Спікер неодноразово наголосила на важливості уважного вивчення умов конкурсу та терміну подачі аплікаційних документів на конкурс, до якого входять:

  • мотиваційний лист;
  • резюме (CV, Europass);
  • рекомендаційні листи від викладачів та/ або роботодавців (мін. 2);
  • диплом та додаток (або виписку із залікової книжки, якщо студент IV курсу);
  • відповідний сертифікат, який підтверджує знання іноземної мови;
  • копія транскрипту – переліку всіх навчальних курсів, які студент прослухав в українському виші з оцінками та копія закордонного паспорта.

Усі документи повинні бути перекладені на англійську мову та нотаріально завірені.

«Зверніть увагу, що пакет документів на кожну з навчальних програм різний. Проте диплом бакалавра/спеціаліста на момент початку навчання є обов’язковим», – підкреслила пані Жданова.

Існують і цікаві докторські програми, структура та процедура відбору яких подібна до спільних магістерських програм. Можна подавати заявки максимум на три спільні докторські програми Еразмус Мундус.

А з 2015 року в рамках напряму Marie Skłodowska Curie Actions (MSCA) програми HORIZON 2020 вже відкриті можливості подання на стипендії та індивідуальні дослідницькі гранти. Нагадаємо, послуги Erasmus+ безкоштовні. Більше інформації стосовно проектів Європейського союзу шукайте на сайті та у презентації.

Після прослуханої лекції студенти та викладачі ставили чимало запитань, а пані Жданова терпляче й докладно на них відповідала. Сподіваємося, Erasmus+ допоможе всім охочим здобути безцінний досвід європейського освітнього простору.

Віра Лабич
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.