Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Студенти УжНУ взяли участь у Молодіжному євроатлантичному безпековому форумі

Наші другокурсниці Світлана Петрушко та Діана Маргітич гідно виглядали в зацікавленому креативному середовищі поважного зібрання

0 648
Студенти УжНУ взяли участь у Молодіжному євроатлантичному безпековому форумі
26–28 квітня на базі Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника тривав Молодіжний євроатлантичний безпековий форум, в якому взяли участь майже 60 студентів із західноукраїнських регіонів – Івано-Франківщини, Тернопільщини, Буковини та Закарпаття.

Студенти УжНУ взяли участь у Молодіжному євроатлантичному безпековому форумі

До організації заходу долучилися Посольство Литовської Республіки в Україні, Контактне посольство НАТО в Україні та Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника. Форум відбувся за підтримки Міністерства освіти і науки України та Міністерства молоді та спорту України.

У роботі зібрання, котрий відкрив ректор університету професор Ігор Цепенда, також узяли участь Надзвичайний і Повноважний посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс, комодор Військово-морських сил Норвегії і радник командувача Об’єднаного військового центру НАТО у Ставангері Ганс Гельсет, екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко (2007–2009), колишній Надзвичайний і Повноважний посол Литовської Республіки в Україні Пятрас Вайтєкунас (2010-2014), Радник постійного представництва Литви в НАТО Андріюс Пурванескас.

Студенти мали можливість послухати лекцію голови Представництва НАТО в Україні Олександра Віннікова щодо стану і перспектив співробітництва між Україною та НАТО.

Пан Марюс Януконіс, виступаючи перед молоддю, відзначав: «Питань багато: питання військової безпеки, питання щодо роботи НАТО. Посольство Литви працює у цьому напрямку вже три роки. Ми вважаємо, що нам слід спілкуватися зі студентами. Мета цього заходу – пояснити, як працює НАТО й що ця робота приносить для України. Маємо нині гібридні виклики, з якими стикається на лише Україна, а й Литва та інші країни. Це можна вирішити, посиливши співпрацю, інвестуючи у оборону та військовий потенціал. Тепер країни НАТО збільшують свій військовий бюджет, хоча раніше ми жили спокійно».

Студенти УжНУ взяли участь у Молодіжному євроатлантичному безпековому форумі

Литовський дипломат наголосив на потребі належних відповідей на виклики, На часі зміцнення власної безпеки й допомога Україні. Адже те, що відбувається на східних кордонах нашої держави, становить загрозу для усієї євроатлантичної системи безпеки, міцність котрої раз у раз випробовується.

Активність литовської дипломатії пояснюється серед іншого й тим, що диппредставництво цієї країни виконує функції Контактного посольства НАТО в Україні.

У рамках програми форуму, студенти взяли участь в інтерактивних дискусіях щодо зміни середовища глобальної безпеки, нових викликів безпеці, зокрема гібридних, їхньої природи та змісту. Обговорювали питання ролі НАТО  в сучасному світі, безпекової політики України та відносин НАТО-Україна.

Молодь також спробувала відтворити роботу Північноатлантичної ради та Комісії Україна-НАТО. Влаштували й рольову гру, у якій учасники виконували амплуа послів країн НАТО і намагалися домовитися про спільну заяву щодо ситуації в Україні, а також ознайомилися з процесом ухвалення рішень у НАТО.

Студенти УжНУ вельми гідно виглядали в цьому зацікавленому й креативному середовищі. Особливо варто відзначити другокурсницю юридичного факультету Світлану Петрушко, а також студентку ІІ курсу факультету історії та міжнародних відносин Діану Маргітич.

Зокрема, Діана поділилася з Медіацентром враженнями від заходу: «Наступного після повернення до Ужгорода дня на душі ще лишався приємний спогад від поїздки. Починаючи з того, як нас зустріли і як відбувалося відкриття, – до моменту, коли ми робили велике, вже майже «сімейне» фото з усіма учасниками форуму. Ці кілька днів ми провели насичено. Перший день – знайомство з далеко не останніми людьми у сфері зовнішньої політики й політичної науки України і Литви. Важливим цей день для нас був і тому, що ми нарешті мали змогу особисто зустрітися з усіма учасниками Молодіжного безпекового євроатлантичного форуму, знайти членів своєї команди – нас попередньо розділили на групи по 4–5 осіб.

Студенти УжНУ взяли участь у Молодіжному євроатлантичному безпековому форумі

Другого дня розглядали актуальні проблеми і можливі загрози сьогодення. Студенти чотирьох регіонів мали можливість поставити питання високим особам вітчизняного й закордонного політикуму, почути їхні думки з приводу конфлікту на Сході України.

Третього дня нам дали можливість у складі команд використати набуті за час перебування на форумі навички: узяти участь у рольовій грі засідання Ради НАТО і виступити командою від імені кожної країни – члена Альянсу.

Тож перебування там виявилося реально насиченим. Після цієї поїздки участь у таких заходах хочеться брати якомога частіше, адже теорія на парах – добре, але практика – набагато краще».

Висновок, що напрошується після заходу: очевидно, не зайвим було б обміркувати можливість запровадження такої форми закріплення теоретичних знань у практику навчання студентів-гуманітаріїв, зокрема суспільствознавців.

Наостанок, учасники форуму від УжНУ висловлюють щиру вдячність Почесному консулу Литовської Республіки в Ужгороді та Закарпатській області, за активного сприяння й підтримки котрого стала можливою поїздка студентської молоді до Івано-Франківська.

За інформацією директора Інформаційного центру НАТО УжНУ Інни Туряниці
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.