Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Інноваційного екорепортажу з дронів навчали й студентів-журналістів УжНУ

Практичні заняття виконували в селі Нижній Бистрий на Хустщині, знімаючи міні-ГЕС

0 316
Інноваційного екорепортажу з дронів навчали й студентів-журналістів УжНУ
24–25 листопада в Ужгороді тривала дводенна Школа інноваційного екологічного репортажу. Крім медійників, блогерів та громадських активістів регіону, до участі в програмі долучилися й студенти відділення журналістики Ужгородського університету.

Організаторами Школи виступили інформаційне агентство «Варіанти», Товариство «Зелений хрест», кафедра нових медіа факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка, департамент екології Львівської облдержадміністрації, а також громадські організації «Екосфера», Центр «Антикорупційна платформа» і Центр соціальних ініціатив АТОМ за організаційної та фінансової підтримки «Freedom House» та Міністерства закордонних справ Норвегії. Відкрила школу керівник проекту «Дрон-погляд на зони екологічного лиха», доцент кафедри нових медіа ЛНУ ім.І.Франка Ірина Марушкіна.

Інноваційного екорепортажу з дронів навчали й студентів-журналістів УжНУ

Єлизавета Алексєєва

Протягом першого дня, заходи якого провели в ужгородському готелі «Дует Плюс», учасники мали нагоду почути про теоретичні основи творення екологічного репортажу за допомогою інноваційних технологій. Розпочали з тренінгу «Робота із законодавством та офіційними запитами щодо екології» від Єлизавети Алексєєвої – провідного юрисконсульта й керівника інформаційно-аналітичного відділу ГО «Екологія-Право-Людина».

Тренерка розповіла про види інформації, доступ громадян до того чи іншого її виду, специфіку українського законодавства щодо екоінформації, обов’язки розпорядників інформації, систему обліку/реєстру документів, форми звернення громадян, відмінності звернення й запиту, підстави відмови в наданні доступу до даних тощо. Пані Єлизавета дала присутнім корисні поради стосовно написання запитів і звернень та окреслила відмінності між ними з юридичного погляду. Тренерка також наголосила на тому, що слід завжди брати коментар від фахівця з права, котрий може допомогти у вирішенні посутніх питань.

Інноваційного екорепортажу з дронів навчали й студентів-журналістів УжНУ

Юрій Залізняк

Наступним лектором став доцент кафедри нових медіа Львівського національного університету імені Івана Франка Юрій Залізняк. Тема його тренінгу – «Як писати про екологію в нових медіа». Спочатку гість поділився з присутніми розповіддю про власний досвід у журналістиці, далі – знайомив із тонкощами створення успішного журналістського тексту. Багато говорили про нові поняття у сфері ЗМІ, серед яких, до прикладу, мультимедійна комунікація та storytelling. Пан Залізняк акцентував на правдивому висвітленні фактів та складанню універсального сценарного плану історії – від написання тексту до передбачення реакції аудиторії. Дальша розмова стосувалася репортажу екологічного спрямування. Його головна порада – постійно розвивати свої вміння.

Інноваційного екорепортажу з дронів навчали й студентів-журналістів УжНУ

Февзі Наметов

Останній тренінг стосувався більше технічних питань – «Що таке геопросторові дані і як їх використовувати для написання журналістського репортажу» від Февзі Наметова, представника компанії Drone.ua. Він розповів присутнім про те, як почала поширюватися тенденція до використання дронів, зокрема й журналістами, як розвинулися технології їхньої розробки, що за можливості вони пропонують та які моделі нині є найпоширенішими на ринку. Крім того, тренер докладніше характеризував роботу з програмами Glovis (Landsat), GoogleMaps та окремими додатками для створення 3D-панорам.

Наступного дня організатори й учасники мали практичні заняття. Вони виїхали до села Нижній Бистрий Хустського району, де практикували зйомку з дрона міні-гідроелектростанції, побували в районному центрі та поспілкувалися з місцевою владою й громадськими активістами стосовно наявних екопроблем. Пізніше учасники Школи зможуть показати засвоєні протягом двох днів знання, написавши власні екологічні репортажі.

Антоніна Чундак
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.