Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Наші студенти долучаються до ініціатив з упорядкування Ужгорода

Першокурсниці факультету історії та міжнародних відносин спілкувалися з перехожими з приводу того, що б ті хотіли бачити на площі Петефі після реконструкції

0 352

Наші студенти долучаються до ініціатив з упорядкування Ужгорода

Чого не вистачає на площі Петефі? Відповіді на це питання троє студенток факультету історії та міжнародних відносин з’ясовували в містян під час нещодавнього опитування безпосередньо на самій площі, де, як відомо, почалася масштабна реконструкція.

Про можливість долучитися до опитування та спробувати себе в ролі громадського діяча, волонтера студенткам повідомила директор Центру сталого розвитку при УжНУ Ганна Мелеганич.

А в неділю, 8 жовтня, відбудеться воркшоп з урбаністкою, учасницею робочої групи зі створення культурної стратегії Львова, асистенткою кафедри культурології гуманітарного факультету УКУ, екс-керівницею програми комунікації Інституту міста Мар’яною Куземською «Площа Петефі: як то має бути». До воркшопу будуть залучені активні громадяни, представники місцевої влади та бізнесу, який працює на площі Петефі.

З’ясування думки містян стосовно площі Петефі потрібне для розуміння того, чим є цей простір для ужгородців і що вони б хотіли змінити. Результати цього, а також більш деталізованого опитування, яке проведуть ще до воркшопу, передадуть місцевій владі й фахівцям для врахування інтересів мешканців.

Воркшоп «Площа Петефі: як то має бути» є частиною проекту «Площі свобод», спрямованого на осмислення ролі публічних просторів Ужгорода, Чернівців та Херсона. Проект координується «ССА Foundation» за підтримки фонду «Відродження». Ужгородську частину проекту реалізує освітня платформа Nomen у партнерстві з Інститутом міста Ужгорода та арт-центром «Кубло».

Наші студенти долучаються до ініціатив з упорядкування Ужгорода
Галина Танай

Одна із засновниць «Nomen» Галина Танай пояснила, яка мета опитування: «Це як допоміжний матеріал для архітекторів та урбаністів, які працюватимуть над проектом реконструкції. Звісно, думка громадян не є 100% репрезентативною й будь-які концепції публічного простору мають розробляти фахівці, утім, якщо ми бачимо, що є певна позиція громадян, скажімо, багато хто радить зробити паркінг або збільшити зелену зону, то значить до цих думок варто прислухатися й ураховувати їх при дальших розробках».

Тож першокурсниці факультету історії та міжнародних відносин Вікторія Попадинець, Крістіна Сійка та Діана Вишнева спілкувалися з перехожими з приводу того, що б вони хотіли бачити на площі після реконструкції.

Враження дівчат від першого волонтерсього досвіду позитивні. Вікторії сподобалося комунікувати, каже, набралася досвіду й відчула, що робить щось корисне для громади. Крістіна готувалася до агресивного ставлення перехожих, до яких чіпляються з питаннями, проте її очікування виявилися безпідставними, що дуже потішило студентку.

Наші студенти долучаються до ініціатив з упорядкування Ужгорода
Площа Шандора Петефі (фото Валентина Кузана)

Дівчата нотували відповіді й кріпили записки на борд. Згодом люди самі почали підходити й залишати власні думки. Результати опитування на стадії обробки. А щодо власних спостережень, то ужгородці часто згадували про лавиці й смітники, яких не вистачає, світлофори на переходах, велопаркінг, громадський туалет. Були й такі, що пропонували встановити зарядні пристрої для телефонів, які працюватимуть на сонячних батареях. Дехто вважає, що площу слід лишити в первинному вигляді, адже це історична спадщина міста.

Діана Вишнева
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.