Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Студенти УжНУ в Хусті створили творчу платформу «ОМУТ»

Цьогоріч молодь планує третій арт-фестиваль «Мідний чайник», що матиме поетичний, музичний, візуальний та пізнавальний напрямки

0 787
Студенти УжНУ в Хусті створили творчу платформу «ОМУТ»
Творча платформа «ОМУТ» – це коло вільних творчих людей, однодумців. Щомісяця вони організовують літературні читання й музичні акції. Географія їхньої діяльності – Хуст і Ужгород. Нині готуються до фестивалю «Мідний чайник», який відбудеться 11 серпня. Ми поспілкувалися з організаторами «Омута» – студентами УжНУ Володимиром Гримутом та Валерією Вайнраух.

– Все почалося 5-6 років тому, ще в школі. На базу, де репетирував гурт «Джоні райдс» у Хусті, тоді часто приходили творчі люди на відпочинок. В один момент зібралося кілька поетів і вирішили зробити літературник. Відтоді кілька років ми сходилися на поетичні читання, спілкування в різних місцях – на квартирах, недобудовах… У 2015 році виникла ідея робити читання на природі. Тоді ж долучилися музиканти, й акції стали різноманітнішими. Ми ці зібрання назвали «Мідний чайник», бо з чаєм хотіли створити домашню атмосферу на свіжому повітрі. Після того нас почали помічати. Директор Хустської міської бібліотеки запропонувала збиратися в книгозбірні. Нам дали приміщення на третьому поверсі, де ми зробили ремонт. Ось так і з’явилася база для творчої платформи «ОМУТ».

Творча молодь«ОМУТ» став вільним простором для всіх стихій мистецтва, тут допомагають розвивати талант і підтримують творчі ідеї. Концепцію платформи придумав Віталій Келемен. У 2016 році саме з його сольного поетичного вечора «Моноліт» розпочались регулярні акції творчої платформи «ОМУТ». Від початку до нього долучилися студент юридичного факультету УжНУ Володимир Гримут, студентка філологічного факультету, молода поетеса Валерія Вайнраух та інші креативні хустяни. Їх підтримують друзі та родичі. Технічну підтримку надає Олександр Липчей, а Олександр Ожват зазвичай вирішує формальні питання.

За 2016 рік хустська молодь провела 30 різноманітні мистецьких акції – від поетичних, акустичних читань, кінопереглядів, ігор, музичних сетів диджеїв – до майстер-класів з малювання, рукоділля. Адже творча платформа, зізнаються організатори, відкрита для людей всіх видів мистецтва. Вони допомагають організовувати акції іншим, волонтерять на фестивалях.

Під час одного з творчих зібрань з Мирославом Гончаруком-Хоминим
Під час одного з творчих зібрань з Мирославом Гончаруком-Хоминим

У 2016 році розширили географію й провели кілька сольних творчих вечорів, зокрема Мирослава Гончарука-Хомина, Нелі Остапів та літературних читань в Ужгороді, зокрема музично-поетичний перформанс «Процес постійного втручання» на ХІІ арт-фестивалі «Березневі коти».

Зазвичай їхні поетичні читання – це імпровізація, без жанрових обмежень, відхід від рамок у невимушеній атмосфері. Вони спрямовані на сучасну поезію, пошук чогось нового. Їх креативні акції збирають до півсотні людей. Найбільше було торік на «Мідному чайнику» – 100 відвідувачів. Тоді учасники були зі Львова, Києва, Мукачева, Ужгорода й Хуста. Це дало їм впевненість в собі й цьогоріч молодь планує провести вже справжній арт-фестиваль у Хусті «Мідний чайник».

Фактично третій фестиваль «Мідний чайник» буде складатися із поетичної, музичної, візуальної (фотовиставка) та пізнавальної частини.

«Мідний чайник» цьогоріч відбудеться вже утретє
«Мідний чайник» цьогоріч відбудеться вже утретє

– Концепцією цьогорічного фестивалю є гасло «Мистецтво для всіх», тобто мистецтво не тільки елітарне, воно є всюди. До участі вже зголосилися Ярина Бурбон з Львова, Неля Остапів, Мирослав Гончарук-Хомин, Наталія Кузьмак з Ужгорода. Виступи наших хустських поетів не плануються, адже вони читають під час наших літературників, – розповідає Володимир Гримут. – Приїде Олексій Уманський зі своїм вініловим проектом «Круглий звук». Також вперше ми запланували провести лекції про постмодернізм в літературі, яку прочитає письменник, декан факультету іноземної філології Михайло Рошко, та про постмодернізм в архітектурі. Буде діяти буккросинг.

Студенти УжНУ в Хусті створили творчу платформу «ОМУТ»

Молодь займається тим, що їй подобається. Вона мріє привчити Хуст до мистецтва. У майбутньому хочуть проводити майстер-класи, розвивати старшокласників, які долучаються до «ОМУТу», навіть проводити мистецькі фестивалі в Ужгороді.

Робити те, що ти хочеш, не мати обмежень, головне – відчувати – це найперші орієнтири для творчої платформи «ОМУТ», – наголошує Валерія Вайнраух.

Іванка Когутич
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.