Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Студенти-міжнародники дізнавалися про таємниці Папської дипломатії

Завдяки лекції владики Мілана молодь зробила черговий крок у вивченні курсу «Дипломатична і консульська служба»

0 339
Студенти-міжнародники дізнавалися про таємниці Папської дипломатії
28 квітня в Єпископській резиденції біля Кафедрального греко-католицького собору в Ужгороді студенти та викладачі факультету міжнародних економічних відносин УжНУ взяли участь у виїзній лекції, яку влаштував для них екс-дипломат Апостольської нунціатури, а нині єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії владика Мілан.

Студенти-міжнародники дізнавалися про таємниці Папської дипломатії

Представник високого духовного сану розпочав зі своєї біографії. Навчався на Кирило-Мифодіївському богословському факультеті у столиці Словаччини Братиславі. У 1990–1992 роках здобував освіту в Терезіяні в Римі, діставши ступінь ліценціата. «Ватиканська дипломатія – одна з найбільш закритих і найменш публічних, вона – делікатна», – зауважив владика.

Студенти-міжнародники дізнавалися про таємниці Папської дипломатії

Дипломатія – це провадження міжнародних відносин через перемовини, це щоденна праця, що потребує справжньої віртуозності й мистецтва. За спиною пана Мілана багатий досвід боротьби за повернення культових споруд церкви через мирні переговори. Не всі вони були вдалі, проте більшість дала позитивний результат. Окрім ознайомлення студентів з історією дипломатії, Владика, який пропрацював на дипломатичній роботі кілька років, зауважив : «Я не почувався вільно у цій сфері – моє серце лежить до богослужіння».

На завершення лекції студенти-міжнародники мали змогу відвідати всі потаємні куточки відреставрованої частини Єпископської резиденції, яка є пам’яткою архітектури. У 1775 році імператриця священної Римської імперії і королева Угорщини Марія-Терезія Габсбург Лотарінгська передала колишній єзуїтський костел та семінарію під греко-католицький собор та резиденцію єпископів. За радянських у перших незалежних часів тут розміщувалася бібліотека УжНУ, а саме приміщення було в жахливому стані. Кілька останніх років триває його кропітке відновлення.

Завдяки лекції, студенти-міжнародники зробили черговий крок у вивченні курсу «Дипломатична і консульська служба», який викладає досвідчений дипломат, юрист, завідувач кафедри міжнародної політики Ален Панов. Такий формат, який поєднує теоретичне навчання з практичною складовою, системно реалізується на факультеті міжнародних економічних відносин УжНУ.

За інформацією кафедри міжнародних відносин
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.