Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Світ побачила книга Тетяни Літераті «Ужгород. Невигадані історії»

До видання випускниці відділення журналістки УжНУ увійшло 30 історій, хоч за 3 роки роботи журналістка підготувала їх близько півтораста

0 692
Світ побачила книга Тетяни Літераті «Ужгород. Невигадані історії»
Тетяна Літераті
Днями в прес-центрі Закарпатської ОДА презентували книгу випускниці відділення журналістки УжНУ, заслуженої журналістки України Тетяни Літераті «Ужгород. Невигадані історії», що ознайомить читача з містом у довоєнний період, розповість про деякі його будівлі та цікавих мешканців.

Три роки тому Тетяна Літераті розпочала цикл публікацій для онлайн-видання «Про Захід», у яких розповідала про «Втрачений Ужгород». Пошук матеріалів вела в архівах краю, бібліотеках (у тому числі й книгозбірні УжНУ), приватних колекціях, знаходила контакти родичів тих, про кого писала. Журналістка зізнається: часто траплялося й так, що, шукаючи матеріали для однієї публікації, знаходила щось цікаве на іншу тему. Тому іноді для підготовки однієї статті потрібно було витратити чимало часу.

Світ побачила книга Тетяни Літераті «Ужгород. Невигадані історії»Цього року у видавництві «Карпати» за сприяння обласної влади у рамках підтримки видань творів закарпатських авторів світ побачила книга «Ужгород. Невигадані історії». Вона вмістила 30 розділів (тобто історій), хоча за час роботи над циклом «Втрачений Ужгород» авторка зібрала їх близько півтораста. Тут читач познайомиться з власниками ужгородських закладів – крамниці Цирілом Фунданичем, кондитерської – Блажеєм Якоблевичем, пекарні – Міхалем Яничем, іншими персонажами, прочитає невигадані історії про будівлю палацу Фріда, готель «Карпатія», старовинні міські аптеки, жупанат тощо.

«Цієї книги не було б, якби не мої читачі. Найкраща похвала для мене – це подяки читачів та родичів героїв публікацій. Щоразу після оприлюднення нового матеріалу на мене сипалися повідомлення про те, що пора видати книжку», – ділиться авторка. І хоч сама Тетяна вважає за головне інтерес до її статей і вдячного читача, саме за роботу над проектом «Втрачений Ужгород» вона була вдостоєна звання «Заслужений журналіст України».

Її матеріали цікаві, бо не просто констатують факти – тут історія міста переплітається із долями його мешканців, і, без сумніву, кожен, хто читав бодай одну публікацію, із задоволенням брався й за інші. Із частинкою кропіткої роботи, яку Тетяна провадила близько трьох років, сьогодні може ознайомитися кожен відвідувач закарпатських бібліотек. Невдовзі, обіцяють у міськраді, вийде друком додатковий тираж, тож книгу про історію Ужгорода можна буде придбати у книгарнях міста.

Ксенія Шокіна
Фото Наталії Павлик та сайту «Про Захід»
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.